Verslag: Gemeenteraad Zwolle over welzijnsmonitor LHTBIQA+
Zwolle – Maandagavond 3 februari was er een Rondetafelgesprek in de gemeenteraad van Zwolle over de deelrapportage van de welzijnsmonitor LHTBIQA+, die uitgevoerd is door Vizier Oost.
Meesprekers deze avond waren Gert Makkinga (MyPodium); Tom Duteweert (gemeente Zwolle); Anouk Ganseij (gemeente Zwolle); Kemal Aktepe (Alevitisch Cultureel Centrum Zwolle); Jan Willem Fokkenrood (Deltion); Tycho van Dongen (GSA Deltion); Amber Hermsen (GSA Deltion); Iris van Dieren (GSA Deltion); Kevin Bodde (COC Zwolle); Jolande Westendorp (COC Zwolle); Daphne Waanders (COC Zwolle); Marleen Hasselt (Vizier Oost); Fokke van Dalen (Diaconaal platform); Wiebe Feenstra (Diaconaal platform); en Anne Jan Broersma (Sociaal Wijkteam West).
Gevoelens van onveiligheid
Het gesprek spitste zich toe op toenemende gevoelens van onveiligheid en eenzaamheid bij mensen met LHBIQA+ achtergrond, maar ook op het feit dat zij het niet zijn die zich zouden moeten aanpassen, maar juist degenen die hen niet accepteren. Er is ook het verschil tussen fysieke en ervaren onveiligheid, maar Marleen Hasselt, sociologe, zegt dat ook woorden onveiligheid zijn.
Acceptatie was ook zo’n sleutelwoord. De fractie van de Zwolse VVD ziet acceptatie als kern om het probleem op te lossen, terwijl één van de meesprekers, mevrouw Waanders, het woord acceptatie een gedrocht vindt.
Tevens is empathie nodig geacht door de aanwezigen, bijvoorbeeld door Swollwacht. Jolande Westendorp merkt daarbij op dat bij de voorlichtingen op scholen leerlingen meer uitgesproken zijn in hun mening dan vroeger, waardoor de voorlichtingen spannender zijn.
Kerken
Het betrekken van kerken en geloofsgemeenschappen, zoals de Alevieten, is eveneens van belang voor de aanwezigen. Er moeten gesprekken blijven voor begrip en uitleg. Onbekend maakt onbemind, zegt men ook in dit verband.
De politie neemt vaak meldingen van discrminatie niet aan, maar de reden daarvoor is meestal dat het heel moeilijk te bewijzen is, en dat zij een beperkte capaciteit hebben. Toch roepen de aanwezigen bij dit gesprek op, om wel melding te maken, zodat er cijfers ontstaan over het aantal discriminatie handelingen die er zijn in de stad.
Overigens is de naamgeving van Vizier Oost, het anti-discriminatiebureau, veranderd in discriminatie.nl. Dat zorgt hopelijk voor meer bekendheid, aldus mevrouw Hasselt.
Terughoudend gedrag
Het blijkt dat de meeste ervaringsdeskundigen die deze avond aanwezig waren, zichzelf terughoudend gedragen in het openbaar, bijvoorbeeld door ingetogen kleding, of niet hand in hand te lopen. Er wordt voor gepleit dat zij zichzelf mogen zijn. Ook de Zwolle Pride is een manier voor deze mensen om zich te manifesteren. Door mee te doen ziet men dat hij of zij niet de enige is, en voelt men zich wel vrij om zichzelf te zijn. Mevrouw Westendorp roept ook niet-LHBTIQA+ ers uit Zwolle en omgeving op om mee te lopen in de Pride, om te ervaren hoe dat is.