Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Besluitvormingsronde Zwolse gemeenteraad

Zwolle – In de gemeenteraad van Zwolle was op maandagavond 16 december een besluitvormingsronde. Er waren 40 agenda- en sub agenda punten. Ook waren er vijf insprekers.

Gerard Klaassen sprak in namens personen met autisme. De zogenaamde ABA behandeling is schadelijk en wordt in Zwolle veel toegepast. Hij wil hier een rem op. Van de gemeenteraad kreeg hij mee dat deze er scherp op is.

Edwin Koster sprak op persoonlijke titel in over zijn zorg dat de weeshuisstraat te veel leegstaande winkels heeft en dat er maar niets aan wordt gedaan. Daarop kreeg hij de reactie dat er wel degelijk stappen zijn gezet, en dat de daadwerkelijke verandering eraan zit te komen.

De derde inspreker was Leonie Middendorp. Zij sprak in namens de ondernemers van de Assendorperstraat. Hun zorg is dat bij de vernieuwing van de straat een flessenhals komt bij de Molenweg, waar veel kinderen langs komen op weg naar school. Bij de nieuwe plannen zullen daar veel vrachtwagens gaan laden en lossen. Het pleit is om de vernieuwing door te trekken tot het Azaleapark.

De vierde inspreker was Doeschka Bos namen adviesbureau AM.  Zij vroeg de gemeenteraad vooral te kiezen vóór de verandering van de bestemming in de Spoorzone, omdat het gewoon hele mooie plannen zijn en het gebied er erg op vooruit gaat.

De vijfde inspreker sprak de bijdrage van Matthijs Hol uit, namens de organisatoren van het Stadshager Bos. De realisering daarvan is nog niet in orde en men wil graag meer ruimte van  de gemeente hiervoor, zowel letterlijk als figuurlijk.

Vrijwilligers en mantelzorgers

Voor vrijwilligers en mantelzorgers zijn twee moties en één Amendement aangenomen. Die zorgen ervoor dat het beleid ook echt doet wat het moet, dat men ziet wie er dit werk doet en hoe hun situatie is, en de participatieketen en ondersteuning voor deze groepen in orde is. Dat willen zij vooral zo snel mogelijk doen. Ook voor respijtzorg voor mantelzorgers moet meer aandacht komen.

Rondom de Eekwal dienden partijen de vraag in om de herinrichting daar te herzien, en te kijken of eerder tot een definitieve variant te komen. Wethouder Anja Roelfs ontraadde deze motie vooral vanwege praktische bezwaren, maar ook principiële. Zij vindt het belangrijk dat inwoners er duidelijkheid over hebben.

De gebiedsvisie voor Stadsbroek is unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Ook zo met de visie openbare ruimte van de Spoorzone. Over de voetgangersverbinding over de IJsselallee waren een aantal stemverklaringen. Swollwacht wil meer inzicht in de kosten, De PvdD vindt de brug overbodig, De SP sluit zich daarbij aan, D66 vindt het positief dat de Spoorzone een verbinding krijgt met de rest van de stad en CU is erg blij met de brug. De VVD vindt hem onvoldoende toegevoegde waarde hebben. Dit voorstel is met een kleine meerderheid van stemmen aangenomen.

Adviezen Burgerberaad

Ook over het Burgerberaad waren een aantal moties. Die haalden het niet allemaal. Aangenomen zijn de moties om een voorschietfonds te onderzoeken, en om het busvervoer in de stad goedkoper te maken.

Samenwerking in Archeologie is zonder discussie aangenomen, evenals de benoeming van een burgerlid bij Swollwacht en de grondruilovereenkomst met NS vastgoed.

Alle partijen waren vóór aanname van de bestemmingsplanwijziging voor de Spoorzone, met uitzondering van Swollwacht, die alle visies maar overbodig vindt.

De VVD roept de gemeente op extra grond  vrij te geven voor woningbouw, maar stemt toch in met de Meerjaren Prognose Vastgoed, net als alle andere partijen.   De prijsstijgingen voor de grond bij sportverenigingen en volkstuinen, die de SP wilde voorkomen, kunnen helaas volgens wethouder Paul Guldemond, niet worden teruggedraaid.

Het onderhoud gemeentelijke gebouwen is aangenomen, net als de bouwplannen bij de Erfgenamenweg en de Collectie Overijssel.

Belastingverordeningen 2025

Er zijn in deze verordening veel verschillende belastingsoorten opgenomen. Partijen riepen op om kritisch te zijn op onderdelen. Het plan is wel aangenomen door alle partijen met uitzondering van Swollwacht.

De begrotingswijziging 2024 is unaniem aangenomen, evenals de jaarrekeningcontrole 2024. Over de visie Roelenkwartier was ook enige gespreksstof. De VVD wil beslist een mogelijkheid invoeren om geen duur waterpark te bouwen. Wethouder Gerdien Rots meldde dat het waterpark nog onderwerp is van onderzoek, en dat het nog alle kanten op kan. De VVD hield vast dat er ook de mogelijkheid moet blijven om dit park niet te bouwen. Daarop hield de VVD haar motie aan. Het plan voor dit gebied is aangenomen door alle partijen met uitzondering van Swollwacht.

Voor het afvalbeleid sprong Swollwacht op de bres voor ondernemers die meer geld kwijt zijn bij de nieuwe methode van grondstoffenverwerking, dat bleek niet het geval te zijn. De nieuwe afvalpers is bovendien niet bedoeld voor huishoudens, maar voor de papiercontainers. Alle partijen stemmen in met de motie van de VVD om wegbrengen van afval gemakkelijker te maken.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune van het gemeentehuis of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn. 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren