Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Vergoeding dierenarts voor minima helpt mens en dier

Zwolle – Wij willen dat er een regeling komt voor mensen met een minimuminkomen voor de kosten van de dierenarts.

Volgens raadslid Eildert Noorda moet Zwolle beleid maken zoals de regeling in Amsterdam. Daar is voor bewoners die recht hebben op de stadspas een Dierenhulp aan Minima-regeling. Ze mogen met een huisdier één keer per jaar gratis naar de dierenarts voor een consult. Als blijkt dat een medische behandeling noodzakelijk is, vergoedt de gemeente de helft van de kosten tot een maximum van 300 euro.

Het hebben van een huisdier heeft positieve effecten op de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de eigenaar. Dieren bieden gezelschap, geven structuur aan de dag, en kunnen helpen bij het leggen van sociale contacten. Deze hechte band tussen mens en dier is een reden dat afscheid doen van een dier voor veel mensen geen optie is, ook al hebben zij het financieel krap.

Bezoek aan de dierenarts

Maar dierenartsen geven aan dat mensen met weinig geld vanwege de kosten vaak te lang wachten om met hun zieke huisdier naar de dierenarts te gaan. Noorda: “Geldgebrek mag geen reden zijn dat inwoners van Zwolle te laat of helemaal niet met hun zieke dier naar de dierenarts gaan.”

De regeling van Amsterdam houdt ook in dat het definitief onvruchtbaar maken van honden, katten en konijnen geheel vergoed wordt tot 100 euro. Om van de regeling gebruik te maken is het laten chippen verplicht, maar ook dat kan gratis worden geregeld. Het voordeel van een regeling is dat minder dieren zullen worden gedumpt of achtergelaten bij een asiel vanwege te hoge dierenartskosten. En voor de Zwolse dierenbezitters is het een geruststelling dat ze ondanks een laag inkomen, toch goed voor hun huisdier kunnen zorgen.

Jannie Kist leeft van een WAO-uitkering met budgetbeheer, en zou maar wat blij zijn met dit soort hulp voor haar en haar hondje Nouschka. “Naar de dierenarts gaan is ontzettend duur. Je betaalt je een rib uit je lijf, maar als het echt moet, dan ga je natuurlijk wel. Het is gelukkig nog niet nodig geweest, maar een operatie zou ik niet kunnen betalen.” Een hondenverzekering is voor Kist niet aan de orde. “Die verzekeringskosten zijn voor mij te hoog, en oudere honden nemen ze vaak niet aan.”

Voor het voer van Nouschka maakt Kist gebruik van de Dierenvoedselbank Zwolle. “Het uitgiftepunt wordt steeds drukker bezocht, merk ik. Wat fijn dat deze stichting er is. Elke maand haal ik brokken voor Nouschka, en soms zit er wat extra’s bij, zoals hondenkoekjes.”

Plannen voor Zwolle

Eildert Noorda strijdt al langer voor dierenhulp voor minima. Afgelopen voorjaar diende hij een motie in om te gaan onderzoeken of dit ook in Zwolle kan, maar maar deze motie moest hij aanhouden omdat er onvoldoende steun voor was. Nu bezint hij zich op een nieuwe strategie. “Dit plan is goed voor mens en dier. We moeten nu zorgen dat er meer politieke partijen dat inzien.” Noorda kijkt uit naar de nota dierenwelzijn die het college aan het voorbereiden is. “Er leiden meer wegen naar Rome. Dat er meer ondersteuning voor mensen en dierenwelzijn nodig is volstrekt duidelijk, daar zetten we ons keihard voor in!”

Gerelateerde artikelen

Back to top button