Nieuws uit Zwolle

Vakbond kritisch op Scania: “Het zou meer dan charmant zijn om de loonsteun terug te betalen”

Zwolle – Scania boekte vorig jaar een winst van honderden miljoenen euro’s, staat in de meest recente jaarcijfers. De aandeelhouders van de Zweedse vrachtwagenbouwer profiteren daar nu van: zij krijgen gezamenlijk omgerekend zo’n 263 miljoen euro. En dat terwijl Scania vorig jaar ook miljoenen euro’s aan loonsteun ontving.

“De winsten klotsen tegen de muur aan, maar de werknemers merken daar maar weinig van.” Vakbond FNV Metaal is kritisch op de winstuitkering die Scania doet aan de aandeelhouders, terwijl er ook miljoenen euro’s aan loonsteun is ontvangen. “Het zou meer dan charmant zijn om de loonsteun terug te betalen”, zegt Ingrid Langenberg van vakbond FNV Metaal.

‘Uitermate teleurgesteld’

“Deze winstuitkering is enorm”, reageert Ingrid Langenberg van vakbond FNV Metaal. Werknemers van Scania staakten het afgelopen jaar meerdere keren, omdat er maar geen akkoord kwam over een nieuwe cao. Vorige maand kwamen er na maanden onderhandelen uiteindelijk afspraken over loonsverhoging. “Maar werknemers zullen bij het horen van dit nieuws over de winstuitkering uitermate teleurgesteld zijn”, zegt Langenberg. “Het gaat zo verschrikkelijk goed met het bedrijf, maar de werknemers merken daar zo weinig van. De werkdruk ligt steeds hoger; soms is er niet eens tijd om pauze te nemen.” Langenberg roept Scania op om de loonsteun terug te betalen.

 

Bron
RTV Oost

Gerelateerde artikelen

Back to top button