Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Tweede editie Lock me Up! Free a Girl

15 Zwollenaren opgesloten op de Melkmarkt

Zwolle – Midden op de Grote Markt worden opgesloten in een hokje van 1 bij 2 meter. En dan niet voor 5 minuten maar 12 uur lang, je moet het maar durven. Toch vonden de organisatoren Marije Keizer, Priscilla van Kampen en en Heleen Hekkert, 15 Zwollenaren bereid om het te doen. Vanaf volgende week dinsdag laten zij zich – in drietallen – opsluiten voor de actie Lock me Up! Free a Girl. De actie is onderdeel van de ‘Week tegen de kinderprostitutie’. De actie start dinsdag 15 mei.

De bedoeling is om zoveel mogelijk geld op te halen. Dat wordt besteed aan het bevrijden van kinderen in vooral India. Daar worden duizenden meisjes opgesloten in bordelen in dezelfde hokjes als op de Grote Markt en vervolgens misbruikt als kinderprostitué. Maar – aldus deelneemster Lidy Uiterwijk Winkel – gedwongen prostitutie komt voor in de hele wereld en dus ook in Nederland én Zwolle.

De kooien komen te staan voor Stadscafé Blij. Zij ondersteunen de actie ook met een speciale website: Stadscafe Blij – Lock me Up! Free a Girl Op deze website vind je alles over de actie in Zwolle en kun je geld doneren en bieden op speciale veilingitems. De internationale actie kent voor het tweede jaar een Zwolse editie. Vorig jaar werd hier een kleine 15.000 euro opgehaald.

Zwolle is een stad die onder andere bekend staat om barmhartigheid. Dat we hier actie voeren voor ‘Lock Me Up! Free a Girl’ is dus eigenlijk heel logisch. Ook al is het best confronterend om mensen opgesloten te zien zitten. Wethouder Ed Anker

De deelnemers worden steeds opgesloten voor een periode van 12 uur, slechts onderbroken door korte sanitaire stops. Eén van de andere deelnemers van dit jaar is de 18-jarige Daan Sikkens: “Kinderen die worden opgesloten en misbruikt vind ik een afschuwelijke gedachte. Ik zet me graag in om dat te helpen bestrijden.”

De actie start dinsdag 15 mei om 11.00 uur. Joost Broerse en Hans Stroeve draaien dan de eerste drie sleutels om. Zaterdag 19 mei om 23.00 uur bevrijdt wethouder René de Heer de laatste deelnemers, waaronder Lidy Uiterwijk Winkel. Tijdens de actie worden er regelmatig activiteiten rond de drie hokjes georganiseerd waardoor bezoekers geïnformeerd worden over het doel van de actie of – via een escaperoom – zelf kort kunnen ervaren hoe het is om te worden opgesloten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button