Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Trials of Gavin zet ‘footprint’ op zuidkant station Zwolle

Zwolle – Twintig meter hoog en ruim dertigduizend kilo zwaar. Het gigantische kunstwerk Trials of Gavin, roepnaam Gavin, is bij station Zwolle geplaatst. Het kunstwerk, wat de afgelopen twee jaar te zien was op het festival Lowlands, staat aan de zuidzijde van het station. Net als onze reizigers is Gavin dus op reis en zorgt daarnaast voor verbinding. Gavin markeert een nieuwe plek waar reizigers elkaar kunnen ontmoeten en zich kunnen vergapen aan dit kunstwerk.

Interview met kunstenaar Jason Myers

Stations en hun omgeving zitten vol bijzondere kunst. Gavin is daar niet alleen in. In mei 2019 is het boek Kunst op Nederlandse Stations uitgebracht op initiatief van NS, ProRail en Bureau Spoorbouwmeester met daarin 300 kunstwerken. De kunstwerken op stations versterken de ervaring van onze reizigers en bezoekers. De kunstwerken zijn er om het reisplezier te versterken, om het wachten te veraangenamen of om bepaalde plekken in en rond het station bijzonder te maken. Het kunstwerk wordt woensdag 2 oktober onthuld door NS president-directeur Roger van Boxtel, wethouder gemeente Zwolle Monique Schuttendbeld en kunstenaars Jason Myers en Ronald Westerhuis.

Interview met directeur NS Roger van Boxtel

Het kunstwerk

Gavin is in Zwolle gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Jason Myers en is tot stand gekomen door het Artist Residents programma van Ronald A. Westerhuis. Dit programma, privé gefinancieerd, stelt jaarlijks één internationale kunstenaar in staat werk te produceren. Het kunstwerk is een metafoor voor de digitale wereld waar we met een druk op de knop miljoenen mensen kunnen bereiken, maar waar persoonlijk contact lastiger wordt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button