112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Treinongeluk Dalfsen leidt tot verbeteradviezen spoorwegveiligheid

Zwolle – Vandaag publiceerde de onderzoeksraad voor veiligheid haar onderzoeksrapport over het treinongeval bij Dalfsen.

Ongeval trein Arriva Dalfsen ©Joey Bisschop voor RTV Focus Zwolle
Ongeval trein Arriva Dalfsen ©Joey Bisschop voor RTV Focus Zwolle

Op 23 februari 2016 botste een reizigerstrein op een bewaakte overweg tussen Dalfsen en Ommen met hoge snelheid op een overstekende hoogwerker. Hierbij kwam de treinmachinist om het leven. De cabine waarin hij zich bevond, werd geheel vernield. De trein ontspoorde en kwam op zijn zijkant terecht. Twee inzittenden van de trein raakten lichtgewond. De hoogwerker werd volledig verwoest.

Adviezen verbetering veiligheid spoorwegovergangen

trein3De onderzoeksraad doet in het eindrapport een aantal adviezen over verbetering van de veiligheid van overwegen in dit soort situaties. Zo moet bij de overwegen een waarschuwingsbord komen voor gebruikers van bijzondere voertuigen. Hierop moeten gebruikers van hoogwerkers en dergelijke kunnen lezen wanneer ze zelfstandig of met begeleiding het spoor over mogen. Ook moet in de rijopleiding van deze speciale voertuigen aandacht komen voor het oversteken van overwegen. In de gebruikershandleiding en op verhuurcontracten moet ook duidelijk zijn dat het oversteken van spoorwegovergangen risico’s met zich meebrengt en hoe te handelen in dit soort situaties.

Lasgebreken in crashconstructie cabine

Ongeval trein Arriva Dalfsen ©Joey Bisschop voor RTV Focus Zwolle
Ongeval trein Arriva Dalfsen ©Joey Bisschop voor RTV Focus Zwolle

Naast de adviezen voor de bijzondere voertuigen heeft de onderzoeksraad ook geadviseerd om de botsbestendigheid van de trein te verbeteren. De trein die betrokken was bij het ongeval in Dalfsen, maakte deel uit van een serie van 88 treinen, waarbij de crashconstructie in de cabine lasgebreken vertoont.

Bij het ongeval in Dalfsen waren de krachten dermate groot dat ook een cabine zonder lasgebreken zou zijn bezweken.

De onderzoeksraad realiseert zich wel dat door de lange levensduur van treinen deze verbetering pas op zeer lange termijn effect zal hebben. Daarom wil ze ook primair inzetten op de verbetering van de overwegveiligheid voor langzame voertuigen.

Lees het rapport

 

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button