Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Toch transport over water sloop IJsselcentrale; nieuwe bestemming fundering Lelystad Airport

Zwolle – Het gebroken puin, dat als sloopafval vrij komt vanuit de IJsselcentrale wordt vanaf nu ook via het water afgevoerd. Het puin werd tot nu toe afgevoerd via de weg.  Dit heeft al meer dan 1000 vrachttransporten opgeleverd met  sloopafval. Maar dankzij het vinden van de juiste afnemer voor het granulaat – gebroken puin – kan er nu ook afvoer plaatsvinden via de IJssel.

De afnemer  van het granulaat is een specialist in het hergebruik van dit soort materialen en beschikt over het juiste materieel en de faciliteiten om het sloopafval over water af te voeren. Dit betekent ook dat er ongeveer 1350 transporten minder over de weg gaan. Het granulaat krijgt een nieuwe bestemming als fundering voor de uitbreiding van Lelystad Airport. Voor het afvoeren van materialen zoals ijzer en asbest zullen de wegtransporten wel doorgaan.

De concrete cijfers

  • Er zal ca. 40.000.000kg aan granulaat worden afgevoerd via de IJssel.
  • 15 transporten per schip staan gepland voor de periode augustus-september 2017.
  • Medio 2018 zullen er nog weer 15 van zulke transporten worden uitgevoerd.
  • Het aantal vrachttransporten over de weg zal met ca. 1350 verminderen.

Het verladen van het granulaat

  • Het laden van het schip zal plaatsvinden in de noordelijke haven.
  • Middels het inzetten van o.a. een shovel en een transportband zal het schip worden geladen.
  • Mogelijk is het hoorbaar als het granulaat de bodem van het lege schip raakt.De werkzaamheden zullen worden uitgevoerd binnen de bestaande dagvensters op werkdagen.

De bestemming van het granulaat

Het sloopafval wordt tot granulaat verwerkt om beter te kunnen worden hergebruikt. Het granulaat zal volgens plan worden gebruikt als funderingsmateriaal bij de uitbreiding van het vliegveld in Lelystad. Mogelijk zal het straks onder een van de wegen of landingsbanen terug te vinden zijn.

Neerhalen constructie gasturbinehal

Door het weghalen van de betonnen panelen en diverse delen van de productiehallen aan de voorzijde van de Centrale, kan nu ook aan de achterzijde het eerste deel omver worden gehaald en worden opgeruimd. Het neer te halen deel bestaat uit de staalconstructie van het gasturbinegebouw, inclusief de dakpanelen en een luchtkanaal. Het geheel is zo voorbereid dat het valt op de plaats waar het nu staat. Het vallen van de installatie is even goed hoorbaar en er komt stof bij vrij. Om dit laatste te beperken wordt ondermeer de bodem nat gemaakt en gehouden. De werkzaamheden vinden aan het eind van week 30 plaats.

 

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button