112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Sushizaak in Zwolle gesloten op last van burgemeester; in januari overvallen

Zwolle – De Sushizaak in het winkelcentrum de Dobbe in Zwolle is voor drie maanden gesloten. Dat heeft burgemeester Peter Snijders van Zwolle besloten. Op het pand in het winkelcentrum hangt sinds vrijdagochtend 10.00 uur een aanplakbiljet waarop staat dat niemand het pand mag betreden.

De sluiting is op basis van artikel 2:78 van de Algemene Plaatselijke verordening. Hierin staat dat de burgemeester een pand, in het belang van de openbare orde, veiligheid, gezondheid of zedelijkheid of als er naar zijn oordeel sprake is van bijzondere omstandigheden, voor een bepaalde duur geheel of gedeeltelijk kan sluiten. Wat de reden van de sluiting is is niet bekend.

Wel is de sushi zaak begin januari overvallen en twee dagen erna was er een grote vechtpartij op het parkeerterrein voor de zaak. Of beide zaken iets met elkaar te maken hebben is niet bekend.

Overval

De overval op de zaak was één van bijzondere aard. De overvaller kwam op die bewuste vrijdagavond 6 januari rond kwart over negen de sushi zaak binnen in het winkelcentrum De Dobbe in de wijk Aa-landen. Deze man richtte zijn wapen op de aanwezige klanten en medewerker en eiste geld. Na de overval ging hij er rennend vandoor. De aanwezigen dachten dat het om een nep-wapen ging.

Vuurwapen

De politie vertelde er later in het opsporingsprogramma Plaats Delict het volgende over: ‘De jongeman kwam de sushi zaak binnen en bedreigde de aanwezige klanten en medewerkers. De zaak is dan eigenlijk al dicht en er staat niemand meer bij de kassa. De overvaller sloeg met een vuurwapen op de balie en schreeuwde dat hij geld wilde. Omdat iedereen op afstand bleef liep de overvaller zelf naar de kassa. Ondertussen laadde hij het vuurwapen door. Een man die dichtbij stond was de klos, hij werd met de achterkant van het wapen op z’n hoofd geslagen. Daarna richtte de overvaller het wapen op andere mensen in de zaak en schreeuwde weer om geld, maar al gauw ontdekte hij dat niemand de kassa open maakte. De overvaller ging er rennend vandoor en verdween in een steegje tussen de apotheek en de Zeeman.’ De overvaller is nog steeds voortvluchtig.

Grote vechtpartij

De zondagavond in dat zelfde weekend, de 8ste januari, brak er een grote vechtpartij uit in het Winkelcentrum de Dobbe. Dit gebeurde rond 18:20 uur toen de supermarkten zoals de Albert Heijn, de Lidl en de Jumbo nog open waren.

Zo’n 10 tot 15 personen zouden aan de vechtpartij hebben deelgenomen. De politie heeft uiteindelijk vijf verdachten aangehouden, vier mannen uit Zwolle en één uit Tiel. Waarom ze met elkaar op de vuist gingen is niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Back to top button