EconomieNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Studentenvakbond: “In Zwolle betalen studenten gemiddeld €100 te veel voor studentenkamer”

Zwolle – In Zwolle betalen studenten gemiddeld bijna €100 te veel voor hun studentenkamer, zo blijkt uit een onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Zwolle staat hiermee op de vierde plek van steden waar de huurprijs te hoog ligt.

Het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) is teleurgesteld, maar niet verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek. SOOZ-voorzitter Anja Schuurman zegt hierover: ,,Helaas is het al lang bekend dat Zwolse studenten te veel betalen voor hun kamer, het wordt tijd om hier wat aan te doen!’’

Huurcheck

Studenten kunnen bij het SOOZ gratis terecht voor een huurcheck. Waarbij stappen ondernomen kunnen worden tegen een te hoge huurprijs. Daarnaast wil het SOOZ de gemeente en de politieke partijen oproepen om dit onderwerp serieus te nemen. Studenten zijn vaak niet op de hoogte van wettelijke eisen omtrent kamerhuur. SOOZ wil naast de informatieverstrekking die zij zelf doen, graag dat de gemeente zich gaat inzetten voor de bewustwording van huurrecht onder studenten.

De te hoge huurprijs is de wijten aan een aantal factoren, waaronder het grote kamertekort.

Door de schaarste hebben studenten weinig keuze in woonruimte, hierdoor wordt het voor huisjesmelkers makkelijker om te veel huur te vragen.

Op kamers gaan is een belangrijk onderdeel van het studentenleven, door het leenstelsel wordt dit moeilijker gemaakt voor studenten. Hierom is het belangrijk dat studentenkamers betaalbaar blijven.

Juridisch steunpunt

Om studenten te helpen met hun te hoge huurprijs heeft het SOOZ een juridisch steunpunt, hiermee verlenen zij gratis hulp en advies met als doel het terugdringen van de huurprijzen.

SKW gecertificeerde woningen voldoen aan vooraf vastgestelde eisen

 

SKW gecertificeerde kamers voldoen aan vooraf geformuleerde eisen. Er wordt gelet op: De brandveiligheid, de deugdelijkheid van de huurcontracten en servicekosten, het onderhoud van installaties, het gebruik van vluchtwegen, de hygiënische situatie in het pand, het hebben van de juiste verzekeringen voor het pand, de normering van de per persoon beschikbare woon- en gebruiksruimte, waaronder het aantal douches en toiletten in het pand.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button