Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Stedelijk Museum Zwolle heeft zinnen gezet op Globe bij Sotheby’s

Zwolle / Londen – Het Stedelijk Museum heeft haar zinnen gezet op een globe die dinsdag 19 januari bij Sotheby’s in Londen wordt geveild.

Tussen de 13 en 20 duizend euro

De wereldbol met een diameter van 21,5 inch (red. ongeveer 53 cm) stamt uit het jaar 1607. De globe is opgedragen aan het stadsbestuur en de burgers van Zwolle. Voor het Stedelijk de reden om dit exemplaar voor de stad aan te kopen. De waarde wordt door Sotheby’s geschat tussen 13 en 20 duizend euro.

Nog maar 14 exemplaren wereldwijd

De wereldbol is gemaakt door Jacob en zijn zoon Arnold , wereldbol en kaarten makers van beroep. Het geeft de aarde weer zoals deze eruit zag in 1569, maar aangevuld met nieuwe ontdekkingen. Zo is Nova Zembla toegevoegd met het Behouden Huis en staat Antartica er op en Nederlands Oost Indië. Het is een bijzonder zeldzaam exemplaar. Van deze versie zijn er nog maar 14 exemplaren bewaard gebleven wereldwijd.

Opgedragen aan Zwolle

Globe opgedragen aan het stadsbestuur en de inwoners van Zwolle
Globe opgedragen aan het stadsbestuur en de inwoners van Zwolle

De globe is opgedragen aan Zwolle. Een veredelde marketing truc van de wereldbolmakers. Had de familie eind 16e eeuw nog een 10 jarige monopolie positie gekregen van de Nederlandse staat om globes te maken, aan het begin van de 17e eeuw kwam er felle concurrentie door het wegvallen van deze bescherming. Uit financiële nood werden toen wereldbollen gemaakt voor handelssteden waarna geprobeerd werd ze te verkopen aan zo’n stadsbestuur.

De veiling begint morgen om 10.00 uur. Naast de Globe worden er nog 44 andere kavels geveild met stukken van koninklijke of adellijke afkomst. Onder andere met kunst uit het Palazzo Sacchetti te Rome.

Sotheby’s website

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button