Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Stap voor stap naar een aardgasvrij Zwolle

Zwolle – De gemeente Zwolle wil binnenkort het aardgas in huizen vervangen door geothermie. Hiermee zet de gemeente een belangrijke stap in het behalen van één van de afspraken uit het Klimaatakkoord. Hierin staat dat gebouwen in Nederland in 2050 niet meer met aardgas worden verwarmd. Dit sluit ook aan bij de Zwolse ambitie.

Wat is Geothermie?

Geothermie maakt gebruik van het aanwezige warme water in diep gelegen aardlagen. De gewonnen warmte wordt via een warmtewisselaar en een buizensysteem (warmtenet) naar de woningen getransporteerd. Het afgekoelde water wordt weer teruggebracht in de ondergrond.

Ik heb er vertrouwen in dat we samen met inwoners en betrokken partijen grote stappen gaan zetten in het aardgasvrij maken van onze stad.

– Wethouder Energietransitie Monique Schuttenbeld

Het uitvoeringsplan per wijk

Deltion college

De overstap naar verwarmen met een alternatief voor aardgasgebeurt niet in één keer voor de hele stad tegelijk. Dit gaat stap voor stap. Holtenbroek is als eerste aan de beurt, waaronder ook de scholen Deltion en van der Capellen. Voor deze wijk wordt door de gemeente samen met bewoners en andere betrokkenen een wijkuitvoeringsplan opgesteld. Later worden ook voor andere wijken in Zwolle wijkuitvoeringsplannen opgesteld.

Gemeente en inwoners bepalen samen hoe een wijk van het aardgas af kan en welke warmteoplossing en het meest geschikt zijn. Uiteindelijk zijn inwoners vrij in hun keuze om wel of niet mee te doen. De gemeente let er bij de wijkuitvoeringsplannen op of ze haalbaar en betaalbaar zijn. De kaders hiervoor staan in de Transitievisie Warmte die naar verwachting later dit jaar wordt vastgesteld. Uitgangspunt is dat de transitie stap voor stap verloopt. . Zo is er ruimte om te leren en word bijgestuurd wanneer dat nodig is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button