EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Staking bij Vitens: Blauwe ballonnen voor beter loon

Bonden garanderen: waterlevering niet in gevaar

Zwolle – Zo’n 200 volwassen mannen en vrouwen die  – gekleed in rode en paarse hesjes blauwe ballonnen oplaten. De nietsvermoedende automobilisten zullen raar hebben opgekeken. Het betrof medewerkers van Vitens die met de korte stakingsactie eisen dat de werkgevers met een nieuw bod komen in de CAO-onderhandelingen, de oude CAO liep al af in 2017. De blauwe ballonnen (die biologisch afbreekbaar zijn) stonden symbool voor de waterdruppels die de emmer doen overstromen.

verslag: Martin van der Hooft

Al in 2017 liep de oude CAO voor het waterbedrijf af. Ondanks onderhandelingen kwamen de bonden en werkgevers tot op heden niet tot elkaar. Met als resutlaat dat de werkgevers een ‘eindbod’ neerlegden dat vervolgens door de leden – en nietleden – van het FNV en CNV werd verworpen. Volgens FNV-kaderlid Michel Hupkens gaat het over meer dan alleen de geëiste 2.5% loonsverhoging. “In de vorige CAO is afgesproken dat we gedurende de looptijd zouden kijken naar de flexcontracten van bijvoorbeeld de callcentermedewerkers. Nu zeggen de werkgevers: hebben we nog niet gedaan, laten we nog 2 jaar verlengen.”

Je hebt een baan of je hebt geen baan. Iets er tussen in is er niet. En als je een baan hebt, verdien je een normaal contract FNV-kaderlid Michel Hupkens over flexcontracten

2,5% loonsverhoging

Maar ook over het loon zijn de bonden en de werkgevers het dus niet eens. Hupkens: “Die 2.5% is helemaal geen slechte eis, er zijn ook sectoren die er 7% bijkrijgen.” Reinier Rutjens van de werkgeversvereniging stelt daar tegenover: “Ons laatste bod is zeer concurrerend te noemen met vergelijkbare sectoren. We hebben de ruimte niet om meer te bieden.”

Beide partijen geven aan bereid te zijn binnenkort weer aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Hupkens: “Maar dan moet er wel ruimte zijn om het ergens over te hebben, en op dit moment zie ik die nog niet.”

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button