Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Stadkamer zoekt nieuwe naam voor de Grote Zaal

Nomineer een vrouw

Zwolle – Stadkamer zoekt een nieuwe naam voor de Grote Zaal. Niet zomaar een naam, een vrouwennaam, want die zijn zwaar ondervertegenwoordigd in het straatbeeld. Straten, pleinen en gebouwen zijn vooral vernoemd naar mannen, terwijl er zoveel belangrijke vrouwen zijn. Daarom zoekt Stadkamer een vrouw naar wie zij de Grote Zaal mogen vernoemen. Dit hoeft geen bekende Zwollenaar te zijn, het kan gewoon je buurvrouw, moeder of vriendin zijn.

Je ‘eigen zaal’ in Stadkamer

“Er is straks iemand in Zwolle die Stadkamer binnenloopt en haar ‘eigen’ zaal heeft. Hoe leuk is dat?” Programmeur Sanne Huiskamp van Stadkamer ziet het al helemaal zitten. Iedereen kan een vrouw aandragen, zolang ze maar uit Zwolle komt. “We vinden het juist leuk als zoveel mogelijk vrouwen genomineerd worden. Je hoeft helemaal niet bekend te zijn of iets bijzonders gedaan te hebben om kans te maken voor deze vernoeming.” Op 8 maart, tijdens Internationale Vrouwendag, wordt bekend gemaakt welke naam de Grote Zaal zal krijgen.

Gelijkheid is nog ver te zoeken

Samen met collega’s kwam dit idee tot stand. “Er zijn veel onderzoeken waaruit blijkt dat straten nog altijd vooral vernoemd worden naar mannen. Dat zouden we graag anders zien, gelijker.” Stadkamer heeft geen eigen straat, maar wel een zaal waar wekelijks activiteiten georganiseerd worden. “De Grote Zaal heet gewoon ‘Grote Zaal’, dat kan eigenlijk wel spannender. Vanuit daar ontstond het idee voor de deze actie. Een nieuwe naam en dus een vrouwennaam omdat vrouwen meer zichtbaarheid verdienen.”

Internationale Vrouwenweek bij Stadkamer

De onthulling van de nieuwe naam is onderdeel van een uitgebreid programma: Stadkamer houdt namelijk niet één dag, maar een hele Vrouwenweek. Van 8 t/m 15 maart bruist het van de activiteiten voor, door en over vrouwen en het vrouw zijn.

Nomineer een vrouw vóór 28 februari

Welke vrouw verdient het volgens jou om haar naam bij Stadkamer terug te zien? Ga naar Stadkamer.nl/nieuwe-naam-gezocht, vul de naam in en beschrijf kort waarom jij deze vrouw aandraagt. Dit kan tot 28 februari, dan bepaalt een jury wie er voor altijd op de Grote Zaal zal staan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button