LevensbeschouwingVoorpagina

Sint Maarten valt dit jaar op zondag

Wanneer komen de kinderen langs om te zingen aan de deur?

Zwolle – Zondag 11 november is het Sint Maarten. Aangezien dit op een zondag valt wordt het dit jaar in de meeste gemeentes op een andere dag gevierd. Maar wanneer mogen de kinderen uit Zwolle met hun zelfgemaakte lampionnen door de straten lopen?

Geen eenduidig beleid

De gemeente Zwolle heeft geen eenduidig beleid. “Het verschilt per wijk. Sommige scholen of wijkvereningen vieren het samen. Meestal wordt het niet op zondag gevierd maar het mag wel.” Ook Citycentrum Zwolle, de belangenvereniging van winkeliers geeft geen uitsluitsel.”Wij hebben hier niets over afgesproken. Winkeliers mogen het zelf weten. Het verschilt ook per plaats wanneer er wordt gelopen.” De regel is dus vooral om goed te kijken naar je eigen buurt of school om te kijken waar en wanneer je mag lopen zonder voor een dichte deur komen te staan.


10 november
Westenholte Jumbo 18.00 – 20.00 uur
Zwolle Zuid Winkelcentrum 12.00 – 16.00 uur lampionnen pimpen
Zwolle Zuid Winkelcentrum 16.00 – 17.00 uur langs de winkels
Berkum Ersamuslaan 50 17:45 – 18:15 uur jury mooiste lampion
Berkum Berkumstede 18.30 uur optocht


Viering Sint Maarten

De viering Sint Maarten kent een oude geschiedenis. Sint Maarten heette toen hij jong was Martinus. Hij werd geboren in 316 na Christus in Hongarije. Zijn vader was soldaat in het leger van de Romeinse keizer. Toen Martinus groot was, ging hij ook in het Romeinse leger. Als soldaat werd hij gelegerd in Gallië, dat toentertijd een groot deel van West Europa was. Op een avond ontmoette hij aan de poort van de stad Amiens een bedelaar. Hij had geen geld bij zich om aan de bedelaar te geven maar omdat de man het zo koud had, sneed Martinus de helft van zijn mantel af en gaf het aan de man.

Vroeger vroeger was Sint Maarten een Winterfeest. Dit is de dag waarop de mensen nog een keer goed konden eten en drinken voordat men erg zuinig moest zijn om de winterperiode door te komen. Vaak hadden mensen honger in deze koude periode van het jaar. Om het voor deze mensen wat gemakkelijker te maken, mochten arme mensen met Sint Maarten langs de deur gaan om een liedje te zingen en daarvoor geld of eten te krijgen.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button