112 nieuwsNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

[UPDATE VIDEO] Scheepswrak wordt gelicht op Vecht bij Berkum Zwolle

Donderdagmiddag is op de  Overijsselse Vecht, vlak bij de A28, door militairen een scheepswrak met behulp van ballonnen gelicht. Dit ‘wrak’ was in het kader van de oefening Vecht / Alert twee dagen eerder gedumpt in de Berkumerkolk Zuid aan de zuidzijde van de Vecht te Zwolle.

Het betrof de oefening van de 43 Gemechaniseerde Brigade in nauwe samenwerking met de civiele autoriteiten (w.o. brandweer Veiligheidsregio IJsselland) die ieder najaar wordt georganiseerd.

De oefening startte met een 112 melding van een gezonken schip. De brandweer is met auto’s  uitgerukt en heeft de plek gelokaliseerd en situatie in kaart gebracht. Omdat het om een gezonken schip ging met aan boord diverse ‘lijken’ is de hulp van Defensie ingeschakeld. Een speciale duikeenheid van de Genie uit Hedel (Brabant) is met een ponton vol materiaal naar de plek afgevaren. Ook de brandweer stuurde een speciale brandweerboot met manschappen.

Ter plekke gingen duikers van de Genie de exacte ligging bepalen van het gezonken schip waarna. De ‘lijken’ (poppen) werden vervolgens uit de binnenruimte omhoog gehaald en geborgen door brandweer en defensie.

Via een speciale balonnentechniek moest het wrak nog gelicht worden waarna het via het water vervoerd kon worden.

Elk najaar oefenen civiele autoriteiten samen met Defensie de bestrijding van rampen en crises. Om zo goed en effectief mogelijk op te treden tijdens een  ramp of crisis, is het belangrijk dat alle partijen die bij een ramp of crisis worden ingezet regelmatig samen oefenen. Dit levert een bijdrage aan de vergroting van de nationale veiligheid en crisisbeheersing in Nederland. Samen oefenen in het bestrijden van rampen en crises leidt tot effectievere bestrijding van rampen en crises.

De Veiligheidsregio IJsselland, het Waterschap Groot Salland, de Reddingsbrigade Nederland, de gemeente Dalfsen, het team Bevolkingszorg van IJsselland, het ministerie van Defensie en het Nederlandse Rode Kruis nemen deel aan de hoogwateroefening Vecht/Alert.

 

Volledig fotoverslag

Gerelateerde artikelen

Back to top button