Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO – Schaapsherder Tjitse Terpstra draagt Zwolse kudde over aan zoon Roy Terpstra

Zwolle – Na jaren het gezicht te zijn geweest van de Zwolse kudde heeft schaapsherder Tjitse Terpstra besloten om met pensioen te gaan en zijn schaapskudde over te dragen aan zijn zoon, Roy Terpstra.  Vandaag troffen we Roy met zijn kudde in het Westerveldse Bos in Zwolle.

Roy, die al lange tijd betrokken is bij het herderswerk en de zorg voor de kudde, staat nu fulltime aan het roer van de Zwolse kudde. “Ja, als de ouwe met pensioen gaat, dan moeten de jongen een stapje opdoen, zeggen ze dan,” merkt Roy op, die sinds twee weken de kudde van zijn vader heeft overgenomen.

Het herdersbloed stroomt duidelijk door de aderen van de Terpstra-familie. Roy, die al op jonge leeftijd betrokken was bij het herderswerk, vertelt: “Ik ben ermee opgegroeid. Het is echt met de paplepel ingegoten.” Roy is  op zijn twaalfde al begonnen om de honden te trainen die hij nu ook bij zich heeft.  En op zijn zeventiende is hij bij zijn vader in dienst gekomen als herder. 

Voor Roy is de charme van het herdersleven voornamelijk het buiten zijn, werken met de dieren en het onderhouden van het natuurlijke landschap. En het werken in een stad als Zwolle past heel goed bij de herder. “Voor mij is de charme echt het contact met de mensen, maar ook het naar buiten brengen van wat wij hier doen.  Het laten zien van het stukje natuur wat we nog in Nederland hebben en dat we dat ook op een goede manier proberen te onderhouden.”

Dat de oude herder Tjitse nog wel af en toe bij de Zwolse Kudde te zien zal zijn staat buiten kijf. “Mijn vader zijn grootste passies zijn de honden en de schapen. Dus dat zal nooit uit zijn bloed gaan. Dus als ik een keer in de knel kom dan kan ik hem zeker inschakelen”. vertelt Roy. Ook zal Tjitse nog regelmatig te zien zijn bij de andere kudde van Roy in de provincie Drenthe.

Wie op zoek is naar de Zwolse kudde kan ze deze week vinden in het Westerveldse Bos achter de wijk Aa-landen.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button