EconomieNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Scania krijgt grootste Zonnedak van Nederland

Zwolle – Scania Production Zwolle beschikt straks over het grootste zonnedak van Nederland en zet flinke stappen richting een energie neutrale truck productie. Het totale vermogen van de PV installatie is 6 MWp; zo’n 22.000 zonnepanelen. Woensdag jl. verrichtte gedeputeerde Annemieke Traag en afscheidnemend Scania-commissaris Jan Hendrikx symbolisch de starthandeling.

De Zwolse truckproducent Scania Production Zwolle heeft verschillende initiatieven lopen om haar doelstelling om een energie neutrale productielocatie te worden in 2020 op bedrijventerrein Voorst te behalen. Na een groot zonnedak te Hasselt en een lange testfase begint de organisatie met de uitrol van zijn groene-energiestrategie door haar daken in Zwolle te beleggen met zonnepanelen.

Het zonnepark op dak wordt onder de noemer Energiepark Scania ondersteund door een speciaal opgerichte ESCo (Energie Service Company) in samenwerking met het Energiefonds Overijssel. De Zwolse organisatie Zonneplan gaat de panelen leveren, installeren en 15 jaar lang onderhouden.

Gedeputeerde Annemieke Traag voor Energie, Milieu en Europa: “Scania Production Zwolle is een van de energiekoplopers in Overijssel. Een grote werkgever in onze provincie, die laat zien dat het de energietransitie zeer serieus neemt. Wij ondersteunen dit initiatief dan ook van harte met een lening vanuit ons Energiefonds Overijssel.”

Energiefonds Overijssel is een fonds dat de provincie Overijssel inzet om haar doelstelling van nieuwe energie te realiseren. In 2023 moet 20% van het Overijsselse energieverbruik van duurzame bronnen komen. Het fonds richt zich op ondernemers, woningbouwcorporaties en andere maatschappelijke organisaties.

Afscheidnemend commissaris Jan Hendrikx mocht namens Scania in het bijzijn van board members uit Zweden het eerste paneel in ontvangst nemen. “Op deze wijze geeft Scania inhoud aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. De klimaatdoelstelling van Parijs komt met allerlei stappen dichterbij”, aldus de heer Hendrikx.

Het zonnepark van Scania past tevens in de opgave van de gemeente Zwolle om in 2020 de (schadelijke) CO2-uitstoot met 20 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Gebruik maken van vrij liggende daken helpt deze opgave versneld binnen bereik te brengen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button