Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Ruim 1.000 nieuwe Zwolse ansichtkaarten in beeldbank HCO

Zwolle – Vorig jaar zijn oud-collega’s Sjadé van Bruggen en Anita Drost van het Historische Centrum Overijssel een onderzoek gestart. En wel naar de auteursrechten van de bijna 7000 prentbriefkaarten in het depot van het HCO. Dit mooie materiaal zouden zij graag online publiceren voor iedereen om te bekijken. Helaas heeft echter de rechtszaak van Erfgoed Leiden aangaande de auteursrechtenkwestie ook zijn impact gehad op het publicatieproces.

Het onderzoek en de inzet van Sjadé en Anita resulteerde uiteindelijk in een publicatie van maar liefst 545 prentbriefkaarten van Uitgeverij La Riviére en Voorhoeve. Meer informatie hierover is te vinden in het artikel ‘Groeten uit…!’.

Dit jaar is het onderzoek verder opgepakt door stagiair Milan Kroon, student aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het resultaat van zijn onderzoek is dan ook de publicatie van ruim 1000 prentbriefkaarten. Bekijk de prentbriefkaarten in de beeldbank.

Ansichtkaart in dit artikel: Oude Vismarkt en Koningsplein ca. 1902. Veel publiek op straat, op de achtergrond De Harmonie aan de Grote Markt 13A. Links hangt op Oude Vismarkt 26 het reclamebord van Paul van Hulzen, beddenfabrikant. Daarnaast (met balkon) op Oude Vismarkt 28 was de RK Pius-sociëteit gevestigd. Aan de andere kant van de straat op Oude Vismarkt 9 maakt de firma F. J. Schoemaker reclame voor complete ameublementen. Het pand werd in 1907 door architect M. Meijerink in Jugendstil verbouwd. Uiterst rechts, onder de grote boom, staan twee panden die tot het Binnengasthuis-complex behoren. Dit gasthuis verliet in 1924 de binnenstad en was daarna gehuisvest aan de Vechtstraat. De kaart is in 1902 afgestempeld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button