Nieuws uit ZwolleVervoerVoorpagina

RRReis: de nieuwe busvervoerder in Zwolle en omgeving

Zwolle – Vanaf 13 december verandert de dienstregeling voor het busvervoer in de regio IJssel-Vecht. Hier valt ook Zwolle onder. RRReis is vanaf die datum de nieuwe vervoerder en rijdt met elektrische bussen, nieuwe routes en aangepaste reistijden.

De regio IJssel-Vecht is een samenvoeging van de huidige reisgebieden Midden-Overijssel en Veluwe, waar nu nog de bussen van Syntus Overijssel en Syntus Gelderland rijden. Er komen zo’n 250 nieuwe elektrische bussen. Dat is het grootste aantal elektrische bussen in één regio in Europa! De bussen rijden zonder schadelijke uitstoot en zijn een stuk stiller en comfortabeler.

Sneller op je bestemming

De bus is een belangrijk vervoermiddel in Zwolle. Op werkdagen reizen overdag veel mensen met de bus van, naar en in Zwolle. Vaak voor school of voor werk. Vanaf 13 december zijn enkele routes gewijzigd en ingekort. Op veel routes gaan bussen vaker rijden of zijn er meer reismogelijkheden. Ook sluiten de bussen in Zwolle die ieder kwartier rijden goed aan op de treinen. Daarnaast wordt er op enkele routes bij minder haltes gestopt. Hierdoor zijn reizigers sneller op hun bestemming en zijn ritten, voor een deel van de reizigers, goedkoper. Het nadeel hiervan is dat reizigers op enkele locaties verder moeten lopen naar een bushalte. De bussen in Zwolle rijden niet langer over de Stationsweg. Dit heeft gevolgen voor de route van de buslijnen 3, 4, 40 en C1. Deze buslijnen rijden voortaan via de Burgemeester van Roijensingel – Emmawijk – Willemskade – Busbrug.

Vervoerbewijzen bij RRReis

Vanaf 13 december wijzigen ook de vervoerbewijzen bij RRReis. Er komen twee nieuwe abonnementen: RRReis Altijd Vrij en RRReis Traject Vrij. In de hele regio waar RRReis rijdt, zijn de kaartsoorten en tarieven voor alle bussen gelijk. Dus bij buurtRRReis, comfortRRReis en reserveerRRReis. Dat maakt reizen extra makkelijk. Het 65PLUSkaartje (nu nog te koop op de Veluwe) is straks niet meer te koop bij RRReis. Alle informatie over vervoerbewijzen is te vinden op: RRReis.nl/vervoerbewijzen.

Wat verandert er voor reizigers

Naast buslijn 1 rijdt ook de nieuwe buslijn 11 naar Stadshagen. Beide buslijnen rijden langs station Stadshagen en hebben in de wijk een andere route. De scholierenlijn 10 naar Deltion Campus en de oude buslijn 11 (Station – Oosterenk) vervallen. Voor buslijn 11 zijn er in de nieuwe dienstregeling andere reismogelijkheden, zoals buslijn C1 en 40. Deltion scholieren uit Kampen kunnen voortaan de hele dag met de bus vanaf station Stadshagen naar Deltion Campus reizen.

Buslijn 2 en 4 verbinden de wijken Holtenbroek en Aa-Landen met het centrum en het station. Van maandag tot en met zaterdag rijdt er overdag ieder kwartier en bus. Op de route vervallen enkele haltes. Voor de vervallen haltes Pergolesistraat, Buxtehudestraat en Belinistraat stappen reizigers voortaan op bij de halte Bachlaan en Bachplein. Voor de vervallen haltes Hunzelaan, Welle, Oosterdiep en Morra stappen reizigers op bij de halte De Zoom en Waallaan. De extra loopafstand bedraagt maximaal 400 meter.

Buslijn 3 krijgt een nieuwe, snelle route van het station via Wipstrik en Berkum naar Hessenpoort. Hierdoor is Hessenpoort voortaan goed bereikbaar met de bus. Op de route in Berkum verdwijnen er vier haltes: Kerkweg, Hugo de Vrieslaan, Grotiuslaan en Vossiuslaan. De bus rijdt ieder half uur en op drukke tijden tijdens de spits rijdt de bus vier keer per uur.

De routes van de buslijnen 6 en 8 naar Ittersumerbroek veranderen. Ze rijden samen op een snelle route via de Nieuwe Deventerweg. Buslijn 6 rijdt in Ittersumerbroek via de oostkant en buslijn 8 via de westkant. Beide buslijnen rijden overdag ieder half uur. Hierdoor hebben reizigers ieder kwartier een reismogelijkheid.

Er rijden meer bussen op buslijn 9 van station Zwolle naar Deltion Campus. Studenten die vanuit Kampen naar Deltion Campus reizen kunnen ook gebruikmaken van de buslijnen 1 en 11.
Buslijn 14 is een nieuwe buslijn. Buslijn 6 rijdt niet meer door Schelle. Daarom rijdt buslijn 14 voortaan overdag de hele week twee keer per uur door deze wijk.

Op rustige tijden, ’s avonds en/of in het weekend, rijdt reserveerRRReis op buslijn 3, 5 en 14. Er zijn dan weinig reizigers die gebruik maken van de bus. Een rit moet vooraf gereserveerd worden.

Lijn C1 is een nieuwe buslijn die rijdt tussen Dedemsvaart en Nunspeet via Zwolle. Buslijn C1 is een comfortRRReisbuslijn en vervangt de oude buslijnen 29 en 100. Buslijn C1 rijdt de hele dag door van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. In Zwolle rijdt de bus langs Hessenpoort, Zwolle stadion, het Isala ziekenhuis en station Zwolle. In de nacht van vrijdag op zaterdag en de nacht van zaterdag op zondag rijdt buslijn C1 nachtritten. In Zwolle sluiten de nachtritten aan op de nachttrein van NS.

De route van buslijn 30 wijzigt in Hardenberg. De bus rijdt niet meer door de wijk Heemse, maar rijdt bij de kruising Europaweg / Haardijk direct naar Slagharen. Hierdoor verbetert de aansluiting van de bus op de trein in Hoogeveen naar Assen / Groningen. In Luttensluit buslijn 30 uit Hoogeveen aan op buslijn 129 naar Coevorden. De bus uit Hardenberg sluit in Lutten aan op buslijn 129 naar Dedemsvaart.

De route van buslijn 40 wordt korter. Het deel van de route tussen Meppel en Steenwijk wordt voortaan gereden door Qbuzz. In Meppel is er een aansluiting tussen buslijn 40 en buslijn 20 van Qbuzz. Buslijn 40 sluit in Zwolle aan op de treinen en in Meppel op de trein van en naar Leeuwarden.

De route van buslijn 83 blijft gelijk. Van Zwolle naar Dedemsvaart worden er op drukke tijden in de middag extra ritten gereden. Ook start de bus voortaan om 06.17 uur een halfuur eerder met rijden.
Buslijn 129 (Dedemsvaart – Coevorden) vervangt een deel van de route van de oude buslijn 29 en rijdt tussen busstation Dedemsvaart en Coevorden. Hierdoor moeten reizigers uit Coevorden in Dedemsvaart overstappen. In Dedemsvaart is er een goede aansluiting op buslijn C1. In Lutten sluit buslijn 129 uit Dedemsvaart aan op buslijn 30 naar Hardenberg. De bus uit Coevorden sluit in Lutten juist aan op buslijn 30 naar Hoogeveen.

Buslijn 161 rijdt voortaan niet meer naar station Zwolle, maar via het Isala ziekenhuis naar bedrijventerrein Hessenpoort. Reizigers uit Olst, Wijhe en Zwolle Zuid krijgen hierdoor een nieuwe reismogelijkheid naar deze bestemming. In Hessenpoort kan worden overgestapt om door te reizen naar station Zwolle. In Deventer rijdt de bus weer via de Havezatelaan. Daardoor zijn reizigers uit Diepenveen en Boskamp sneller bij station Deventer.

De route van de buslijnen 166 en 167 wijzigt. De bussen rijden voortaan niet meer naar station Zwolle, maar naar bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle. Daar kan worden overgestapt om door te reizen naar station Zwolle. In Dalfsen blijft de bus aansluiten op de trein.

Buslijn 200 (Zwolle – Elburg) rijdt voortaan via station Zwolle door naar Zwolle stadion. Hierdoor hoeven reizigers tussen Elburg en Zwolle oost niet meer over te stappen. In de ochtend rijdt buslijn 200 om 07.30 en 08.00 uur een extra rit.

De routes van de buslijnen 201, 202, 203 en 204 tussen Zwolle en Apeldoorn blijven gelijk. Er rijden vaker bussen.

De oude buslijn 267 (Zwolle – Ommen) vervalt. Te weinig reizigers maken gebruik van deze buslijn. Vanuit Ommen kunnen reizigers met de trein naar Zwolle reizen. Reizigers uit Oudleusen kunnen met buurtbus 591 reizen naar Dalfsen. Daar kunnen zij overstappen op de trein naar Zwolle.

De route van buurtbus 502 (Vorchten – Heerde – Wezep) is gewijzigd. De buurtbus rijdt voortaan ook langs de veerpont Vorchten-Wijhe.
Buurtbus 516 (Olst – Heeten – Raalte) stopt voortaan ook bij de halte Olst centrum. Op vrijdag rijdt de buurtbus in het centrum van Olst een andere route in verband met de markt. Dat geldt ook voor buslijn 161.
Buurtbuslijn 523 (Zwolle Zuid – Heino) reed voorheen onder lijn 503. Omdat er nog een buurtbuslijn 503 is (Eerbeek – Brummen) is samen met de buurtbusvereniging besloten om de buurtbus tussen Zwolle Zuid en Heino voortaan nummer 523 te geven.
Enkele ritten of delen van ritten van buurtbuslijn 597 (Hardenberg – Beerzerveld) vervallen tijdens de vakantieperiode.

Scholierenlijn 629 (Dedemsvaart – Hardenberg) rijdt voortaan niet meer via de wijk Heemse in Hardenberg.
Scholierenlijn 640 (Zwolle – Meppel) rijdt in de middag twee extra ritten van Zwolle naar Staphorst.

Meer informatie

De busfolders en lijnnetkaarten van de nieuwe dienstregeling zijn te vinden op RRReis.nl/dienstregeling. Ook vinden reizigers op deze website een overzicht van alle buslijnen en de gehele dienstregeling van de regio IJssel-Vecht. Keolis Nederland verzorgt het openbaar vervoer in de regio IJssel-Vecht onder de naam RRReis in opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel.

Gerelateerde artikelen

Back to top button