Nieuws uit ZwolleRondje CultuurVideo NieuwsVoorpagina

Rondje cultuur #2 Overhandiging schets en trouwbijbel dochter Joan Derk van der Capellen in Museum ANNO

Zwolle – Op 8 februari ontving directeur Germa Greving twee opmerkelijke objecten voor de tentoonstelling “Joan Derk – Controversieel I Theatraal I Explosief”. Het betreft een portret en de bijbel van Anna Elisabeth van der Capellen, beter bekend als ‘Betje’, de dochter van Joan Derk van der Capellen tot den Pol. Het portret werd overhandigd door nazaat Herbert van Hasselt, die het erfstuk ter beschikking stelde. De bijbel met een zilveren boekband is een juweel uit de collectie van Biblia Neerlandica, België.

Potloodschets

Het erfstuk van Betje, een potloodschets toen ze slechts 6 jaar oud was, bleek een verrassende vondst. Het is hoogstwaarschijnlijk een voorstudie voor een pastelportret van J. van Hien, waarvan de huidige eigenaar nog niet bekend is.

Bijbeltje: meesterwerk van zilversmeedkunst

Van Hasselt aanschouwde voor het eerst het ‘Bijbeltje van Betje’, een ontdekking die onlangs werd gedaan bij Biblia Neerlandica. Deze bijbel, uit de 18e eeuw, is een meesterwerk van zilversmeedkunst, compleet met bloempatronen en de initialen ‘C’ en ‘R’, die verwijzen naar Betje’s huwelijk met Graaf Rudolf Christiaan van Rechteren in 1783.

Onderzoek herkomst

Museum ANNO zet zich in om de herkomst van het bijbeltje te onderzoeken en vermoedt dat het mogelijk door een Zwolse zilvermaker is vervaardigd.

De tentoonstelling belicht ook het belang van Betje in het leven van haar vader. Ze speelde een cruciale rol bij het beschermen van zijn nalatenschap, maar zorgde ook voor verdriet toen ze op jonge leeftijd betrokken raakte bij Jonker Joachim van Plettenberg, een tegenstander van haar vaders politieke opvattingen.

De tentoonstelling, die loopt tot 8 april 2024, biedt een kijkje in het leven van Joan Derk van der Capellen, de bekende Zwolse patriot in de Nederlandse geschiedenis.

Over de tentoonstelling Joan Derk – Controversieel I Theatraal I Explosief is een eigentijdse tentoonstelling over de Zwolse Patriottenleider Joan Derk van der Capellen tot den Pol. Te zien tot 8 april 2024 in het Drostenhuis (nu ook met Museumkaart!). Weinig Zwollenaren gaan in de achttiende eeuw zo vaak over de tong als Joan Derk van der Capellen tot den Pol (1741-1784). Met zijn controversieel en theatraal optreden groeit hij uit tot de geestelijk leider van de Patriotten. En dat terwijl hij zijn explosief pamflet, Aan het Volk van Nederland, anoniem publiceert. Op uitnodiging van de Gemeente Zwolle vertelt Stadsmuseum Anno het cultuurhistorische verhaal van Joan Derk en zijn nagedachtenis. Dit doet het museum in de periode 2023-2024 samen met een aantal partners. De tentoonstelling is hiervan het startpunt. Joan Derk krijgt een stem en gezicht

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button