Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Rioolzuiveringen in Spoolde en Hessenpoort gaan draaien op eigen zonnekracht

Zwolle – Op de terreinen van de rioolwaterzuivering in Spoolde en de Hessenpoort gaat Waterschap Drents Overijsselse Delta zonnepanelen plaatsen. De hiermee opgewekte duurzame elektriciteit wordt gebruikt om de rioolwaterzuiveringsinstallaties voor een groot deel op ‘eigen zonnekracht’ te laten draaien.

Het waterschap plaats ook zonnepanelen bij de de rioolwaterzuiveringen in Meppel, Smilde, Beilen, Vollenhove, Genemuiden en Kampen. Het waterschapsbestuur stelde hiervoor een krediet beschikbaar van € 3.800.000. De terugverdientijd ligt naar verwachting tussen de tien en dertien jaar. De zonnepanelen moeten vijfentwintig jaar meegaan.

Energieneutraal

Het is de bedoeling om de zonnepanelen in het najaar te plaatsen. Het waterschap gaat na deze eerste acht locaties ook andere rioolwaterzuiveringen van zonnepanelen te voorzien. De acht locaties waarmee wordt gestart, kunnen in totaal circa 3,75 mln. kWh groene elektriciteit opwekken. Dit draagt voor ongeveer veertien procent bij aan de ambitie van het waterschap om in 2025 energieneutraal te zijn. WDODelta hoopt in 2021 maar liefst veertigduizend zonnepanelen te hebben op haar rioolzuiveringslocaties.

Gerelateerde artikelen

Back to top button