Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Ridders en prinsessen houden Zwolle veilig vanuit kasteel ‘Werkeren’.

'Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling'

Zwolle – Vanaf 18 november kunnen alle kinderen uit Stadshagen en omgeving spelen in Speelkasteel ‘Werkeren.’ De officiële opening kon niet ongemerkt voorbij gaan en werd groots gevierd met ridders en prinsessen met zwaarden.

Door: Chantal Kuipers, Foto’s © Peter Denekamp

Het is een indrukwekkend gezicht. Ridders op paarden die een riddertoernooi naspelen en honderden verklede kinderen die samen met hun ouders juichend aan de kant staan. Zij stonden hier om te vieren dat een deel van de geschiedenis opnieuw herbouwd is in de vorm van een Speelkasteel.

Park de Stadshoeve

Het nieuwe kasteel staat in Park de Stadshoeve in het hart van Stadshagen. Dit park heeft naast deze vesting ook allerlei andere dingen voor kinderen. Zo is er een kinderboerderij met verschillende dieren en kunnen ze alles ontdekken over planten en bloemen in de belevingstuin. Ook is er plek waar je avontuurlijk kunt spelen met zand en water. Naast de stallen van de boerderij staat het ontmoetingscentrum. Hier kunnen mensen vergaderen, flexwerken of elkaar ontmoeten. Tevens is hier ook een maquette aanwezig die kasteel ‘Werkeren’ toont zoals deze destijds eruit zou hebben gezien en wat de basis was van dit Speelkasteel.

Atelier ‘Robuuste basis’

De gedachte om een kasteel te bouwen komt vanuit de geschiedenis van de wijk. Daarop voortbordurend kwam men op het idee van kasteel ‘Werkeren’. Hiervoor is een samenwerking gestart met Atelier ‘Robuuste basis’ uit Kampen. Het ontwerp en de technische uitwerking is gedaan door dit atelier. Zij zijn ooit begonnen omdat er een steeds meer voorkomende vraag naar betaalbare speelobjecten/omgevingen voor kinderen was. Oprichter van ‘Robuuste basis” is Gerrit van de Werfhorst. Hij geeft aan, dat het ontwerpen van speelobjecten een uit de hand gelopen hobby is. Zijn voornaamste drive is om alternatieve betaalbare speelobjecten te ontwerpen.

” We hebben hard gewerkt met zoveel mensen en als je dan dit resultaat ziet, dan is dat genieten.” Jessica de Jonge, voorzitter van het bestuur van Park de Stadshoeve, kijkt blij naar om zich heen. “Zoveel vrijwiligers die hebben geholpen. En een idee vanaf het begin tot het einde maken is fantatisch.”
Ook de vele kinderen kunnen niet wachten. ” Ik ga heel hard glijden’ roept een jongetje. “Ik wil heel graag spelen, maar het is wel te druk. Ik wacht even tot het wat rustiger is en dan ga ik er met papa opklimmen”

Stadshagen moet wel de veiligste buurt van Zwolle zijn. Want met zoveel jonkvrouwen, ridders en prinsessen die vanaf de uitkijktoren de stad in de gaten houden, kan er bijna niets meer gebeuren.

 

Na het openen van het hek stormen de vele kinderen als ware bezetters op het kasteel af. Stadshagen moet wel de veiligste buurt van Zwolle zijn. Want met zoveel jonkvrouwen, ridders en prinsessen die vanaf de uitkijktoren de stad in de gaten houden, kan er bijna niets meer gebeuren.

Vrienden van Park de Stadhoeve Park de Stadshoeve wil mensen uit Stadshagen en omgeving bij elkaar brengen door middel van ontmoetingen en samen leren & spelen. Voor €25,- per jaar ondersteun je de werkgroep zodat er middelen zijn om moiie dingen te doen, zoals bijvoorbeeld dit speelkasteel. Voor meer informatie kan men terecht op de website : https://www.parkdestadshoeve.nl/steun-ons/vriend-van-de-stadshoeve

Gerelateerde artikelen

Back to top button