EconomieNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

[VIDEO UPDATE] Regio Zwolle: hardwerkend, financieel gezond en investeringsbereid

[UPDATE VIDEO] Het is al weer een week geleden dat het Regio Zwolle Congres plaatsvond. Bekijk hier de hoogtepunten van het Regio Zwolle Congres 2014, dat op 10 december werd georganiseerd in theater De Spiegel.


De Regio Zwolle is hardwerkend, financieel gezond en investeringsbereid. Dit blijkt uit de woensdag gepubliceerde ‘Regio Zwolle Monitor 2014’.

Gezond bedrijfsleven

De financiële situatie van veel bedrijven in de regio Zwolle is gezond. Met een solvabiliteit van 39,9% ligt de Regio Zwolle aanzienlijk boven het Nederlandse gemiddelde van 32%. Hiermee is ruim voldoende financiële buffer aanwezig voor economische groei. Ook de liquiditeit ligt met 111% ruim boven de gangbare 100% norm wat goed is voor continuïteit van de geldstromen. Het rendement op eigen vermogen in de regio lag in 2013 op 11,3%. Dit is aan de behoudende kant maar is in overeenstemming  met het DNA van de ondernemers in de regio.

Een ander lichtpunt is de voorzichtig ombuigende stemming onder ondernemers. De economie klimt voorzichtig uit het dal en er wordt weer gedacht aan personeelsuitbreiding.

Belangrijke sectoren in de Regio Zwolle zijn Agro & Food (grootste werkgever) met 54.000 arbeidsplaatsen. High Tech Systems en Materialen volgt met ruim 16.000 arbeidsplaatsen. Ook de Creatieve industrie is goed voor 5.000 banen.

Een kwart van alle bedrijven in de regio doet aan export. Op de buitenlandse markten wordt gemiddeld 25 % van de totale omzet van de bedrijven uit de regio gerealiseerd. Belangrijke exportlanden zijn Duitsland en België. Buiten de Europese Unie is dat de Verenigde Staten.

Toename werkeloosheid door bevolkingsgroei

Ondanks de veelzijdige sectorsamenstelling was er in 2013 toch sprake van een lichte krimp van de werkgelegenheid van 0,3% terwijl het aanbod van arbeid toe nam. Dit heeft onder andere te maken met de grotere bevolkingsgroei in de regio ten opzichte van de rest van Nederland. Door de conjuncturele tegenwind is het niet verrassend dat de werkeloosheid sterk toenam. In juni 2014 waren ongeveer 24.000 mensen werkzoekend (8,1%). In 2013 was dit nog 6,9%. Landelijk is het werkeloosheidspercentage gestegen van 8,1% naar 10%.

 

Regio Zwolle Congres - Jort Kelder interviewt Burgemeester Henk Jan Meijer
Regio Zwolle Congres – Jort Kelder interviewt Burgemeester Henk Jan Meijer

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button