Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Regio Zwolle drijft op familiebedrijven

Het vermoeden bestond al langer, maar uit onderzoek van de Stichting Metropool Zwolle blijkt dat zich in de Regio Zwolle verhoudingsgewijze meer familiebedrijven bevinden dan elders in het land. Ruim 76% ten opzichte van het landelijk gemiddelde van 69%. En deze familiebedrijven zijn financieel ook nog eens een stuk gezonder dan niet-familiebedrijven. Zij zijn gemiddeld voor 54% gefinancierd met eigen vermogen.

Bremann Installatietechniek, Van Wijhe Verf en Royal Huisman, het zijn allemaal voorbeelden van krachtige familiebedrijven die de Regio Zwolle rijk is. Uit onderzoek van de Stichting Metropool Zwolle blijkt dat 25% van alle familiebedrijven in de regio binnen nu en vijf jaar zal worden overgedragen, waarvan 18% op zeer korte termijn. In meer dan 50% van alle gevallen wordt een overdracht binnen de familie beoogd.

Dit kwam vandaag naar voren tijdens de masterclass bedrijfsoverdracht voor familiebedrijven in Zwolle.  Prof. dr. Roberto Flören (Nyenrode Business Universiteit) sprak op uitnodiging van de stichting Metropool over de kracht van het familiebedrijf.

‘Vooral in economisch moeizame tijden met marginale groei, komt de kracht van het familiebedrijf nadrukkelijk naar voren’, aldus Roberto Flören. ‘Het is aannemelijk dat de verhoudingsgewijze economisch goed presterende Regio Zwolle dit in belangrijke mate te danken heeft aan de aanwezigheid van de vele familiebedrijven.’

Ook vanuit het onderwijs binnen de eigen regio gaat aandacht uit naar het familiebedrijf. Sinds enige tijd loopt vanuit het lectoraat familiebedrijven van Windesheim een project dat het instellen van een raad van advies stimuleert.

 

Aandeel Regio Zwolle in Nederland

  • 606.000 inwoners 3,6%
  • 295.000 arbeidsplaatsen 3,6%
  • E 17,3 miljard, totale toegevoegde waarde van het bedrijfsleven 3% (ten opzichte van 2011 een groei van 0,7%)

 

Kerngetallen van de Regio Zwolle

  • 91% van de bedrijven heeft ≤ 10 werknemers
  • 76% familiebedrijven (69% landelijk)
  • potentiële bereikbaarheid 500.000 werknemers
  • 73% arbeidsparticipatie (71% landelijk)
  • 87% investeringsbereidheid eigen ontwikkeling werknemers

 

Download regio Zwolle monitor

Gerelateerde artikelen

Back to top button