Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Proef met bakken voor afvalscheiding op station Zwolle

NedTrain en ProRail gaan op diverse stations in Nederland, waaronder Zwolle, afval scheiden. Het is de bedoeling de hoeveelheid afval op het station en in de treinen te beperken en het afval dat toch ontstaat via afvalscheiding in te zamelen en recycling te bevorderen.

Papier scheiden

Afval op stations bestaat uit verschillende materialen, het grootste deel is papier. Voor recycling is het belangrijk om papier aan de bron te scheiden, zodat het niet nat en vervuild raakt en daarmee onbruikbaar wordt. Daarom zijn speciale afvalbakken ontwikkeld voorzien van instructiestickers met symbolen. De reiziger kan daarmee het afval duidelijk zichtbaar scheiden. Met deze afvalbak is al een proef gedraaid op station Rotterdam Centraal en dit jaar zal ook in Zwolle de afvalbak getest gaan worden.

Proef afvalbakken

Als proef plaatsten NS en ProRail gescheiden afvalbakken voor papier en restafval op station Rotterdam Centraal. Deze afvalbakken zijn voorzien van stickers met instructies in opvallende kleuren en symbolen, zodat het afval scheiden duidelijk zichtbaar is voor de reiziger. Hiermee kijken NS en ProRail hoe reizigers het beste worden gemotiveerd om afval te scheiden. Op de stations in Arnhem, Breda, Tilburg, Eindhoven en Zwolle starten dit jaar ook proeven met afvalscheiding. De komende jaren onderzoeken NS en ProRail hoe afvalreductie en -scheiding in stations en treinen verder gerealiseerd kan worden.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button