Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleSportVoorpagina

Productie van zonneauto Nuna11 is een feit: “De auto wordt innovatief”

Zwolle – In Zwolle zijn studenten van TU Delft druk bezig met de ontwikkeling van zonneauto Nuna11. De auto wordt speciaal ontworpen om tijdens een race te rijden op zonne-energie. De productie moet eind mei afgerond zijn.

“In augustus zijn we gestart met het design. Inmiddels hebben we dit afgerond en is het team gestart aan de productie in Zwolle. Ik kan nog niet veel details over het design verklappen. Het staat vast dat de raceauto innovatief wordt,” vertelt TU-student Laurien de Vos.

Design

“Dit jaar rijdt de auto op drie wielen. Hierdoor reduceer je de rolweerstand. Ook rijden we op andere zonnepanelen. In het verleden gebruikten we galliumarsenide. Dit jaar gebruiken we silicium. Dat is hetzelfde materiaal wat voor zonnepanelen op het dak wordt gebruikt. Voor het design gebruiken we hier een nóg efficiëntere versie van,” legt de studente uit.

Racen

De zonneracer was origineel ontworpen voor de World Solar Challenge in Australië, totdat de race in februari werd afgelast. Laurien: “We zouden oorspronkelijk in Australië gaan racen, maar we zijn nu op zoek naar alternatieve races. We zijn met andere teams aan het kijken naar de mogelijkheden.”

Voorgaande jaren deden de raceauto’s van TU Delft mee aan de World Solar Challenge. In de race nemen auto’s op zonne-energie het tegen elkaar op. Zo racen de racers door heel Australië met een afstand van 3021 kilometer.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button