BouwKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Noorderkwartier Zwolle: een nieuwe stadswijk met historie en groen

Zwolle – Zwolle krijgt er een nieuwe stadswijk bij: het Noorderkwartier. Dit gebied van 14 hectare ligt tussen het Noordereiland en Dieze-West, vlakbij de binnenstad. Het Noorderkwartier wordt een levendige wijk met ongeveer 700 nieuwe woningen, veel werkgelegenheid en voorzieningen zoals horeca, onderwijs en cultuur. Dit staat in de nieuwe gebiedsvisie die het college van B&W aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

Het bijzondere aan het Noorderkwartier is dat het oude en het nieuwe combineert. Veel bestaande gebouwen worden hergebruikt en krijgen een nieuwe functie. Dit geeft de wijk een eigen karakter en draagt bij aan de circulaire ambities van de stad.

Impressie Noorderkwartier uit Gebiedsvisie Gemeente Zwolle

Groene wijk

Het Noorderkwartier wordt dan ook een groene en toegankelijke wijk voor iedereen. Het nieuwe Singelpark wordt het hart van de wijk, waar mensen kunnen wandelen, sporten, spelen en ontspannen. Er komt ook een nieuwe wandelbrug die de historische binnenstad verbindt met Dieze.

Auto te gast

De nieuwe buurt sluit goed aan op de omliggende wijken. Zo wordt het winkelcentrum Diezerpoort opener en aantrekkelijker gemaakt. Ook wordt het een wijk waar de auto te gast is. Parkeren gebeurt deels ondergronds in verschillende mobiliteitshubs, zoals de bestaande Diezerpoortgarage. Energie, water en klimaat en het duurzaam inzetten daarvan staat hoog op de agenda. Evenals culturele activiteiten die moeten gaan plaatsvinden op een cultuurplein of stadspodium.

Het college van B&W heeft de Gebiedsvisie Noorderkwartier  naar de gemeenteraad gestuurd voor definitieve besluitvorming.

Dit is een Focus-premium artikel.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button