EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Prijs benzine en diesel fors omhoog door accijnsverhoging

De prijs aan pomp gaat fors stijgen door accijnsverhoging. Dat meldt De Telegraaf vandaag. Als de politiek niet ingrijpt wordt vanaf 1 januari een liter benzine bijna 25 cent duurder en diesel bijna 15 cent.

Aflopen tijdelijke maatregelen

Deze verhogingen zijn het gevolg van het aflopen van verschillende tijdelijke politieke maatregelen aan het einde van het jaar, plus een extra prijscorrectie gepland voor 2025. Op basis van de voorlopige cijfers gaat dat per 1 januari om 23,05 cent aan accijnzen en btw per liter benzine en 14,93 cent per liter diesel, meldt het ministerie van Financiën na vragen aan De Telegraaf.

De brandstofprijzen, die al hoog waren door stijgende olieprijzen en geopolitieke onrust, zullen hierdoor verder onder druk komen te staan. Dit nieuws komt op een moment dat de gemiddelde adviesprijs voor benzine al op 2,27 euro per liter staat en voor diesel bijna 2 euro.

Ontwikkelingen in het Midden Oosten

De verwachting is dat deze prijzen nog verder zullen stijgen, mede door recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten end e aanval van Iran op Israël.

De situatie wordt verergerd door het feit dat eerdere belastingverhogingen slechts gedeeltelijk zijn teruggedraaid na de oorlog in Oekraïne, wat heeft geleid tot een tijdelijke accijnsverlaging die nu dreigt te vervallen.

Artikel Telegraaf

Gerelateerde artikelen

Back to top button