Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Pré-mantelzorgwoningen: voorbereiden op mantelzorg in de toekomst

Zwolle – We worden allemaal steeds ouder en willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Door de krapte op de woningmarkt is het ook het beste om zo lang mogelijk in je eigen woning te kunnen blijven. Er zijn mogelijkheden om je woning aan te passen, maar soms kan het beter zijn om dichtbij familie of vrienden te wonen, zodat eventueel zorgen voor elkaar in de toekomst zo makkelijk mogelijk gemaakt wordt.

Steeds meer mensen denken aan een pré-mantelzorgwoning: een woning voor wanneer je in de toekomst hulp nodig hebt van je naasten. Voorheen liet je pas een mantelzorgunit plaatsen of een aanbouw aan je huis bouwen, als de mantelzorgsituatie er al was. Dan biedt een woning verlichting na lange tijd van zorgen op afstand. Tegenwoordig vraagt de overheid je ook om vooruit te denken. Als je op leeftijd bent is er een kans dat je in de (nabije) toekomst hulp nodig hebt van je naasten. Hoe mooi zou het zijn om daar al op te anticiperen en zekerheid te hebben?

Bij Steunpunt Mantelzorg Zwolle krijgt men steeds vaker vragen over pré-mantelzorgwoningen. Dus het preventief laten bewonen van een aanbouw of mantelzorgunit in de tuin door ouders, familie of vrienden die mogelijk de komende jaren meer zorg nodig zal hebben van jou als (toekomstig) mantelzorger. Acute situaties en overbelasting worden hiermee grotendeels voorkomen. Er is over nagedacht en het regelwerk is gedaan nu je er nog de rust voor hebt.

Pré-mantelzorgwoningen in Zwolle

Steeds meer gemeenten buigen zich over nieuwe beleidsregels voor pré-mantelzorgwoningen. Er zijn al een aantal gemeenten die hierop zijn ingericht. In Zwolle is er volop aandacht voor dit thema en gaat men vanuit Steunpunt Mantelzorg hierover ook het gesprek aan. Ze ontvangt graag signalen van mantelzorgers die interesse hebben in een pré-mantelzorg woning en je ervaring hiermee, zodat zij deze signalen mee kan nemen. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Kristel Koridon via k.koridon@zwolledoet.nl

In de praktijk

Wie graag een voorbeeld wil inzien kan naar de gemeente Berg en Dal kijken. In de gemeente Berg en Dal kunnen ouderen die nog geen mantelzorg nodig hebben bij hun kinderen wonen. Die mogen in de achtertuin tijdelijk een tweede woning plaatsen voor hun vader of moeder. Wanneer er na verloop van tijd mantelzorg nodig is, hoeft er niets meer geregeld te worden en kunnen de kinderen direct voor de ouder zorgen.

“We kregen kort na elkaar van verschillende inwoners het verzoek om een bijgebouw in hun achtertuin te verbouwen tot een woning voor hun vader of moeder. Ze verwachtten dat hun ouders de komende jaren mantelzorg nodig zullen hebben en wilden zich daar nu al op voorbereiden. De gemeente heeft veel waardering mantelzorgers. We willen hen graag ondersteunen, ook deze gezinnen die alvast de ouders in huis willen nemen.” – Hèlen Schot, beleidsmedewerker Ruimtelijke Ontwikkelingen.

Klik hier om verder te lezen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button