112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Politie Zwolle waarschuwt voor slagroompatronen met lachgas

Zwolle – Wijkagent Sander van der Noort waarschuwt voor lachgaspatronen. De laatste tijd vindt de politie regelmatig slagroompatronen met lachgas op hangplekken. Via Twitter vraagt hij ouders om hun kinderen te waarschuwen voor het gebruik: ‘langdurig gebruik kan schadelijk zijn.’ zegt van der Noort op Twitter.

Lachgas wordt gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties (bijvoorbeeld bij de tandarts). Daarnaast nemen mensen het voor hun plezier als roesmiddel. Lachgas wordt nog steeds op feestjes gebruikt. Lachgas is als gas voor diverse doeleinden in patronen verkrijgbaar. De scheikundige naam voor lachgas is distikstofmonoxide.

 

Risico’s gebruik lachgas

Wanneer het lachgas direct vanaf de spuitbus wordt ingenomen, kunnen de mond en luchtwegen bevriezen. Na inname van het gas, krijgt de gebruiker minder controle over zijn lichaam (flauwvallen) waardoor men zich kan verwonden. Teveel lachgas en te weinig zuurstof kan leiden tot schade aan de hersenen. Bij chronisch gebruik van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op. Dit kan tot neurologische stoornissen leiden zoals concentratieverlies en een verlaagde vruchtbaarheid door verstoorde aanmaak van zaadcellen en rode bloedcellen bij veelvuldig gebruik.

Bezit verboden

Lachgas valt onder de Geneesmiddelenwet. Gaspatronen zijn meestal bij de groothandel legaal verkrijgbaar. Lachgas(ballonnen) zijn soms te koop op feestjes. Dit is illegaal. De verkoop in ballonnen geldt als ‘oneigenlijk gebruik’ en is niet toegestaan. Lachgas mag dus niet verkocht worden met als doel dat het gebruikt wordt als drug. Meestal wordt lachgas verkocht door individuen op openbare feesten. In Nederland is alleen de handel, productie, verkoop en bezit van drugs strafbaar.

Gerelateerde artikelen

Back to top button