Nieuws in beeldNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Politie Zwolle reageert op regelgeving rondom (deel)scooters

Interview met Nikos Giannios van politie Zwolle

Zwolle – Voor deelscooters gelden dezelfde regels als voor reguliere scooters. Maar wat mag er nou wel en wat mag er niet? Nikos Giannios van politie Zwolle legt uit hoe het zit met opgevoerde scooters, de deelscooters en scooter rijden onder de 16 jaar.

Stel je bent 15 jaar, je hebt geen rijbewijs op zak voor een scooter en toch besluit je om een deelscooter te pakken onder iemand anders naam. Dan kun je een forse boete krijgen. De politie controleert daarnaast met enige regelmaat opgevoerde scooters. De maximum snelheid is 45 kilometer per uur, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. In de video test Nikos een scooter op de speciaal daarvoor gemaakte testbalk.

Hoeveel scooters zijn er precies in Zwolle?

Er zijn 1,2 miljoen bromfietsen, snorfietsen, brommobielen in Nederland blijkt uit cijfers van CBS van 1 januari 2020. In Zwolle hebben 46 mensen op de 1000 inwoners een snorfiets en 17 op de 1000 mensen zijn in bezit van een bromfiets.

Welk rijbewijs heb ik nodig om op een brommer, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel te rijden? Dan heb je een bromfietsrijbewijs nodig om op een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel te mogen rijden. Heb je een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.

Deelscooters

Onlangs zijn er deelscooters in Zwolle geplaatst. Hoewel er behoorlijk wat kritiek op de scooters kwam op social media, zijn de regels van de deelscooters hetzelfde als van gewone scooters. Door de gemeente Zwolle zijn met Go-Sharing afspraken gemaakt waar de deelscooters niet geparkeerd mogen worden, de zogenaamde rode gebieden in de app van GO Sharing die gebruikers moeten downloaden. Dit gaat om plekken als parken, winkelcentra en het Zwolse stationsgebied. ”In het begin komen er meestal veel meldingen binnen van scooters die op verkeerde plekken staan, deze meldingen nemen echter snel af – ook in Zwolle”, aldus een woordvoerder van GO Sharing. Bromfietsen en snorfietsen mogen op het trottoir geplaatst worden, mits deze het voetverkeer niet hinderen. Het plaatsen van scooters langs de weg, in parkeervakken of in fietsenstallingen is niet toegestaan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button