Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Plastic uit Zwolse stadsgracht voor duurzame festival muntjes

Zwolle – Slippers, afwasborstels, bierblikjes… je vindt van alles in de Zwolse stadsgracht. Vandaag werd het door een groep kinderen in de stad en op het water plastic afval verzameld. Allemaal grondstof voor het maken van duurzame muntjes voor het Stadsfestival.

Het project ‘Plastic Fantastic’ waar van plastic afval festivalmuntjes worden gemaakt is een initiatief van Gooitske Zijlstra. Vele partijen in de stad werkten mee, waaronder ROVA, waterschap WDO Delta, Novon schoonmaak, Geen PAC iLab en Trending Industries. Peter-Bas Schelling ontwikkelde de spuitgietmachine die op het Stadsfestival de muntjes uit het verzamelde plastic gaat maken.

 

Peter-Bas Schelling geeft demonstratie spuitgietmachine

 

Het is voor het eerst dat festivalmuntjes van restafval worden gemaakt . “Een geweldig initiatief”, aldus wethouder Michiel van Willigen. Hij benadrukt nog eens hoe groot het probleem van de plastic soep is: “Per dag gaan er tien PEC stadions vol aan plastic troep de zee in”. Hij noemt het dan ook een verantwoordelijkheid van de gemeente en de maatschappij om hier iets mee te doen.

Per dag gaan er tien PEC stadions vol aan plastic troep de zee in Michiel van Willigen

 

Initiatiefnemer Gooitske Zijlstra ging met haar ‘Plastic Fantastic’ project hiermee aan de slag: “Het is tijd, hoog tijd dat we in Nederland meer gaan doen met een product dat wij tot op de dag van vandaag als wegwerpproduct zien. Zonde, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Daarom zetten wij de eerste stap naar bewustwording: een gerecycled festivalmuntje op het Stadsfestival. Hiermee vragen we aandacht voor plastic afval als nieuwe grondstof. Resultaat? Een betere en schonere leefwereld voor nu en later.”

Eerste festivalmuntjes geproduceerd door de spuitgietmachine van Peter-Bas Schelling

Plastic Straat Stadsfestival

Op het Stadsfestival kan iedereen zien hoe de muntjes gemaakt worden in de Plastic Straat.  De muntjes worden na het festival weer verwerkt om er een ander gerecycled plastic product van te maken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button