Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleTV KortVideo NieuwsVoorpagina

Plannen voor Herman Brood Museum aan de Blijmarkt

Zwolle – Er zijn plannen voor een Herman Brood museum in het Cele complex aan de Blijmarkt in Zwolle. Het gaat om een permanente expositie over Herman Brood op de hoek van de Blijmarkt en Papenstraat. Het moet een nieuwe publiekstrekker worden in de binnenstad.

Het pand wachtte na het vertrek van de Muzerie in 2014 op een nieuwe bestemming. De gemeente zocht naar een onderscheidende invulling. Om het complex beter verhuurbaar en brandveiliger te maken heeft de gemeente – die eigenaar is van het pand – begin 2016 een interne verbouwing laten uitvoeren. Voor een betere zichtbaarheid en toegankelijkheid van het complex is het wenselijk om de oorspronkelijke entree aan de Blijmarkt in ere te herstellen. B en W stemmen in met de aanleg van een nieuwe hoofdentree om daarmee de verhuurbaarheid te vergroten.

De Zwolse ondernemer Ivo de Lange wil op de begane grond in het Celecomplex een permanente Herman Brood expositie en winkel inrichten. Daarmee wil hij de nalatenschap van de in Zwolle geboren kunstenaar verankeren in de stad. Voor de rest van het gebouw denkt De Lange aan culturele activiteiten voor basisschoolleerlingen, workshops en expositiemogelijkheden voor jonge kunstenaars, in samenwerking met Zwolse onderwijsinstellingen (leerwerkplekken) en culturele organisaties in de stad. Daarmee krijgen Zwolse jongeren de gelegenheid om in een laagdrempelige omgeving kennis te maken met kunst en cultuur en zich via leerwerkplekken te ontwikkelen op cultureel gebied. Begin 2017 moet duidelijk zijn of deze onderwijsactiviteiten haalbaar zijn.

Burgemeester en wethouders zijn blij met het initiatief van Ivo de Lange. Wethouder René de Heer (Vastgoed): “We zijn verheugd dat het complex opnieuw een culturele bestemming krijgt, een nieuwe trekpleister voor jongere bezoekers, in aanvulling op het bestaande aanbod.”

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren