Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Pijpen IJsselcentrale worden zaterdag 18 maart opgeblazen

Zwolle – De sloper van het IJsselcentrale gebouw, Koole Contracters, gaat zaterdag 18 maart om 10 uur de 2 pijpen van de IJsselcentrale opblazen. Dit meldt woordvoerder Michael Verheul van ENGIE energiemaatschappij.

Om 10 uur aftellen

De pijpen worden aan de onderkant ingezaagd waarna de explosieven worden geplaatst. Exact om 10.00 uur worden de explosieven op afstand tot ontploffing gebracht. Het terrein van de IJsselcentrale zelf is niet toegankelijk. Voor omwonenden en geïnteresseerden wordt op de dijk een vak afgezet waar gekeken kan worden. Het gaat hier om het Beekmanpad/fietspad op de dijk) ten noorden van de zogeheten uitlaathaven.

Kijkvakken

Rondom de schoorstenen zelf is voldoende marge om de pijpen die naar beneden worden gehaald op te vangen. De dijk ligt niet binnen de risico zone. ENGIE adviseert omwonenden en geïnteresseerden om ruim van tevoren aanwezig te zijn in verband met de te verwachten belangstelling. Vanwege de beperkte mogelijkheden om ter plekke de auto te parkeren verzoekt de partij de mensen nadrukkelijk om lopend of op de fiets te komen.

60 jaar lang beeldbepalend

Zestig jaar lang hebben deze schoorstenen het aanzicht van de Centrale Harculo (of IJsselcentrale zoals veel Zwollenaren nog steeds zeggen) bepaald. Het gaat om de laatste twee. Ooit hebben er 4 gestaan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button