Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Pianist Hannes Minnaar geeft, wegens succes, een extra concert in Academiehuis de Grote Kerk

Zwolle – Slechts enkele dagen nadat er bekend werd dat meesterpianist Hannes Minnaar naar Zwolle komt, waren de kaartjes voor het concert al uitverkocht. Daarom komt er nu, op initiatief van Hannes zelf, een extra concert op donderdag 2 juli. Wederom zijn er slechts 100 kaarten beschikbaar. Academiehuis de Grote Kerk is de eerste locatie in een tour van Minnaar door zes Nederlandse grote kerken. De muziekkeuze past bij deze iconische monumenten: de Goldberg variaties van Johann Sebastian Bach.

Dit 80 minuten durende meesterwerk is een van de meest fascinerende en veeleisende stukken uit het klavierrepertoire. In 30 variaties wisselen levenskracht, reflectie en virtuoze componeer- en speeltechnieken elkaar af. De Goldberg variaties worden voorafgegaan door een speciaal voor deze concertreeks gecomponeerd stuk van Daan Manneke, ’Gedanken zu Bach’. Bijzonder is het allereerste concert. Op de middag van 1 juli, voorafgaande aan het reeds uitverkochte avondconcert, speelt Hannes voor 100 medewerkers van Isala. Dit initiatief kon Stichting Academiehuis de Grote Kerk realiseren met steun van de Rabobank en Gemeente Zwolle.

Het repertoire van Bach kent voor sterpianist Minnaar weinig  geheimen. Als orgelstudent bij Jacques van Oortmerssen behoorde Bach tot het standaardrepertoire. En ook als pianist weet Minnaar zijn geest steeds weer te vangen. Dit  liet hij onder meer horen op zijn tweede solo- album Bach Inspirations (2013), waarvoor hij van BBC Music Magazine vijf sterren ontving. Hannes speelt, nadat hij afstudeerde met een 10 met onderscheiding, in alle grote zalen en soleerde reeds met vele symfonieorkesten. Hij ontvangt voor zijn concerten steeds lovende recensies.

Het aantal bezoekers is, vanwege corona, beperkt tot 100 stoelen per concert. Met dat aantal in zo’n immense ruimte is een unieke, maar zeker ook veilige beleving gegarandeerd. De stoelen zullen, op afstand van elkaar, rondom de vleugel geplaatst worden. Na de concerten in Zwolle volgen de Westerkerk in Amsterdam, de Grote Kerk Breda, de Grote Kerk Naarden, de Laurenskerk in Rotterdam en de Der Aa-kerk in Groningen. De tournee wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de regeling ‘Balkonscènes’ van het Fonds Podiumkunsten. Kijk voor meer informatie en tickets op www.academiehuis.nl.

Gerelateerde artikelen

Back to top button