Nieuws uit ZwollePEC ZwolleSportVoetbalVoorpagina

PEC Zwolle in krankzinnige slotfase langs FC Utrecht

Zwolle – Op wilskracht en karakter is PEC Zwolle er in geslaagd om te winnen van FC Utrecht. Een kwartier voor tijd staat de thuisploeg nog met 1-3 achter, maar dankzij doelpunten van Thomas Lam en twee treffers van Mike van Duinen wordt het alsnog 4-3.

PEC Zwolle kende een lastig begin van de wedstrijd. Al na 22 seconden schoot Sean Klaiber de bal op de bovenkant van de lat. Niet veel later scoorde Utrecht alsnog. Simon Gustafson schoot de bal vanaf een meter of 25 achter Mickey van der Hart. Na dat lastige begin gooide PEC alle schroom van zich af. Het leverde pogingen op van onder meer Mike van Duinen (schot geblokt) en Younes Namli (bovenkant lat).

Laatstgenoemde stond halverwege de eerste helft aan de basis van de gelijkmaker. Zijn voorzet werd door Vito van Crooij in het doel gekopt: 1-1. Zwolle had in die fase het betere van het spel, maar het slaagde er niet in om dat spel om te zetten in doelpunten.

Daarvoor kreeg PEC Zwolle in de tweede helft de rekening gepresenteerd. Zwolle voetbalde minder gemakkelijk kansen bij elkaar, terwijl Utrecht weer wat beter in de wedstrijd kwam. De bezoekers kwamen na een uur spelen opnieuw op voorsprong. Timo Letschert kopte raak uit een hoekschop, nadat Van der Hart even daarvoor de inzet van Sander van de Streek nog knap keerde. Die klap van de 1-2 kwam hard aan bij de thuisploeg.

tekst gaat verder onder de foto

Foto © Peter Denekamp

Er gloorde hoop toen scheidsrechter Kuipers Urby Emanuelson, op advies van de VAR, een rode kaart gaf na een overtreding op Thomas Lam. Dat gebeurde ongeveer twintig minuten voor tijd. Drie minuten later schoot Jean-Christophe Bahebeck Utrecht echter op 1-3. Het duel leek verloren, maar PEC herpakte zich andermaal. Thomas Lam scoorde, met nog tien minuten op de klok, de 2-3 uit een hoekschop.

Toen begon de bizarre slotfase pas echt. In de slotminuut leek PEC Zwolle een vrije trap op de rand van het strafschopgebied te krijgen. Na overleg met de VAR promoveerde Kuipers de vrije trap echter tot een strafschop. Die werd door Van Duinen binnengeschoten, waarmee een zwaarbevochten punt in de tas leek. In blessuretijd werd het feest pas compleet toen Van Duinen oog in oog met doelman David Jensen zelfs de 3-4 scoorde.

Een bizarre overwinning, maar een hele belangrijke in de strijd om handhaving. Tijdens en na de hectische slotfase werdt assistent-trainer Željko Petrović door Kuipers met rood weggezonden en ook werd na afloop in de kleedkamer Riechedly Bazoer nog een rode kaart voorgehouden, na een duw bij official Sander van der Eijk.

Volgende week zaterdag gat PEC Zwolle op bezoek bij sc Heerenveen. In Friesland wordt er om 18.30 uur afgetrapt.

PEC Zwolle – FC Utrecht 4-3 (1-1).
Toeschouwers: 13.024
Scheidsrechter: Kuipers
Gele kaarten: Namli, Lam, Paal (PEC Zwolle), Bazoer, Bahebeck, Gavory, Advocaat, Letschert (FC Utrecht)
Rode kaarten: 71. Emanuelson, Petrovic en Bazoer (FC Utrecht)
Opstellingen:
PEC Zwolle: Van der Hart, Ehizibue, Lam, Van Polen, Paal, Bouy (72. Flemming), Clement, Namli, Van Crooij (81. Elbers), Thy en Van Duinen.
FC Utrecht: Jensen, Klaiber, Letschert, Janssen, Gavory, Van Overeem, Bazoer (81. Kerk), Gustafson, Emanuelson, Bahebeck (76. Van der Maarel) en Van de Streek.
Scoreverloop:
7. Gustafson 0-1
25. Van Crooij 1-1
60. Letschert 1-2
75. Bahebeck 1-3
81. Lam 2-3
90. Van Duinen (strafschop) 3-3
90+3. Van Duinen 4-3
Man of the Match: Mike van Duinen

Gerelateerde artikelen

Back to top button