112 nieuwsNieuws uit ZwolleRegioVoorpaginaWeer

Overlast door paasvuren kan blijven aanhouden

Zwolle – De stankoverlast door Duitse paasvuren kan nog langere tijd aanhouden. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu verwacht in heel Nederland smog door fijnstof. Naar verwachting is de luchtkwaliteit hier onvoldoende tot slecht.

Dit komt door de vele vreugdevuren die tijdens Pasen in Duitsland en in het oosten van Nederland worden ontstoken en het rustige voorjaarsweer met oostelijke stroming. De overlast door rook en stank is afhankelijk van de windrichting, windsnelheid en het besluit van lokale overheden om het paasvuur door te laten gaan.

Longaandoeningen en hart- en vaatziekten

Een verhoogde concentratie fijn stof in de lucht kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en COPD en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid.

Vooral mensen met longaandoeningen, zoals astma en COPD, en mensen met hart- en vaatziekten kunnen last ondervinden. Zij kunnen klachten voorkomen of verminderen door zich niet overmatig in te spannen. In sommige gevallen kan medicatie – in overleg met een arts – worden aangepast.

Bron: Luchtmeetnet

Gerelateerde artikelen

Back to top button