Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – Zo ziet een fietssnelweg eruit; er moet er één komen tussen Hardenberg en Zwolle

Snelle Vechtdalroute

Hoogtepunten van het verhaal
  • Fietsroute
  • Twee rijstroken van minimaal 1,5 meter
  • Stoppelbelijning tussen die rijstroken
  • Zo veel als mogelijk voorrang voor fietsers
  • Geen of weinig onderbreking van de doorgang door verkeerslichten en kruisingen

Zwolle – De provincie Overijssel gaat een snelle fietsroute aanleggen tussen Hardenberg en Zwolle. De fietsweg door het Vechtdal verbindt straks de gemeentes Hardenberg, Ommen, Dalfsen en Zwolle. De ‘snelle Vechtdalroute’ is een initiatief van GroenLinks en PvdA, en kreeg bijna unanieme steun in provinciale staten. Zo ziet een fietssnelweg eruit; er moet er één komen tussen Hardenberg en Zwolle.

De fietsweg moet niet zomaar een fietspad worden, maar een ‘kwalitatief hoogwaardige fietsroute’. Dat betekent twee rijstroken van ten minste anderhalve meter breed, zoveel mogelijk voorrang voor fietsers en zo weinig mogelijk onderbrekingen door verkeerslichten of kruisingen. Een lang gekoesterde wens van veel inwoners van het Vechtdal, die straks veel sneller van bijvoorbeeld Ommen naar Zwolle kunnen fietsen. Ook hoeven fietsers zich straks op grote delen van de snelle fietsroute minder zorgen te maken over sluip- en landbouwverkeer.

“We werken al bijna twee jaar samen met Statenleden en raadsleden van de vier Vechtdalgemeentes aan een hoogwaardige fietsroute tussen Zwolle en Hardenberg,” zegt GroenLinks-Statenlid Kees Slingerland. “Die aanpak blijkt succesvol. De vier gemeentes hebben zich in december en november al vóór de fietsroute uitgesproken. Nu sluit ook de provincie aan.”

Er is juist nu ruimte voor een snelle fietsroute omdat de provincie de autowegen N340 en N34 door het Vechtdal aanpakt. “Daarbij kan al rekening worden gehouden met de nieuwe fietsroute”, zegt Hans Nooter van de PvdA. “Nu de vier gemeentes en de provincie de handen ineen slaan zou een groot deel van de route al in 2021 klaar kunnen zijn.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button