Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Otterpassage onder Ceintuurbaan Zwolle deze zomer gerealiseerd

Er is goed nieuws voor de otters in Zwolle. Er komt een otterpassage onder de Ceintuurbaan ten noorden van de nieuwe spoorbrug. Via een duiker bij het spoorwerk moeten de otters de Ceintuurbaar veilig kunnen passeren.  De fauna-passage wordt door spoorbeheerder ProRail nog deze zomer aangelegd als onderdeel van het project ‘spoorverdubbeling bij Herfte’.

Herfte, Zalné, Sekdoorn, Marslanden

De otterpassage was een langgekoesterde wens van de Zwolse otteronderzoeker Vincent Martens. Al in december 2015 zette de ecoloog , in 17 dagen tijd 4 keer een otter op zijn wildcamera op 200 meter van de Ceintuurbaan in Zwolle. Hij constateerde toen dat er otter activiteit was tot in Herfte, Zalné, Sekdoorn en de Marslanden. Vermoedelijk ging het toen om twee otters.

Duiker met looprichels

Om te voorkomen dat de dieren zouden worden doodgereden pleitte Martens voor looprichels: ‘Voor kruising Ceintuurbaan / Zalnesche Wetering moet wel op korte termijn een goed plan komen met looprichel en rasters’ meldde hij toen.  Ook vroeg hij de gemeente Zwolle en ProRail de otters niet te vergeten bij herinrichting van terrein Stuifbergen, Zalné in 2016. Dat het noodzakelijk was bleek twee jaar later toen de bedreigde diersoort op diezelfde Ceintuurbaan werd doodgereden.

Soortgelijke duiker met richel bij spoorwegovergang Herfte – kruising Herfterlaan – Helmhorstweg. Foto © Johan Spinder

CaLutra

Maar nu is er dus toch goed nieuws voor de otter. De otterpassage komt in een nieuw aan te leggen duiker onder de Ceintuurbaan. Het gaat om een duiker ten noorden van de nieuwe spoorbrug die straks zal uitmonden in de Zalnesche wetering. In de duiker wordt een plank opgenomen die het voor otters mogelijk maakt onder de Ceintuurbaan door te lopen of te zwemmen.

“Dat lopen is voor otters fijner. Zeker voor de jonge onervaren otters. Die lopen liever via de richel dan dat ze zwemmen onder een laag plafond”, zo vertelt de Zwolse otterkenner Johan Spinder. Hij deed onlangs, in het kader van het jaar van de otter, navraag bij ProRail over de stand van zaken:  “ProRail start nog deze zomer met de aanleg van de faunatunnel. Dit kan zodra het grond- en betonwerk van het spoor over de Ceintuurbaan klaar is.” vertelt Spinder. De bij de ottervereniging Calutra aangesloten vrijwilliger is erg blij voor de otter dat de fauna passage er komt. “Er is steeds meer otteractiviteit in Zwolle. Regelmatig tref ik sporen aan van otteractiviteit. En we hebben natuurlijk allemaal wel de beelden gezien van de spelende otters in de Zwolse stadsgracht. We moeten dan ook alles inzetten om de otterpopulatie te laten groeien.”

Ongeveer 450 otters in heel Nederland

De otter is een bedreigde diersoort. De laatste ‘Hollandse’ otter werd in 1988 in Friesland doodgereden. Maar in 2002 werd de visotter geherintroduceerd in Nederland door uitzetting in de Weerribben en de Wieden. Er leven op dit moment naar schatting rond de 450 otters in Nederland. In Zwolle zijn otters gesignaleerd bij Herfte, Zalné, Sekdoorn, Windesheim, de Vecht, het Zwarte Water en de stadsgracht.

Gerelateerde artikelen

Back to top button