Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Opening Jungheimercafé Zwolle

Zwolle – Een ontmoetingsplaats voor jonge mensen met dementie. Op dinsdag 6 september aanstaande opent het Jungheimercafé in Zwolle zijn deuren. Het is, na Friesland en Utrecht, het derde Jungheimercafé in Nederland en richt zich op jonge mensen met dementie en hun naasten. Het café is in Zwolle, maar richt zich nadrukkelijk tot alle jonge mensen met dementie en hun naasten in de hele regio.

Het aanbod voor jonge mensen met dementie is beperkt, terwijl deze groep hard groeit. Het Jungheimercafé is een nieuw initiatief in Zwolle, een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor jonge mensen met een vorm van dementie en hun partners en/of mantelzorgers. Het is een plek waar zij elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen uitwisselen en informatie krijgen. Deze avond wordt georganiseerd en begeleid door een mix van enthousiaste vrijwilligers en professionals van Alzheimer Nederland, ZwolleDoet!, het Netwerk Dementie IJssel- en Vechtstromen en de daarbij aangesloten casemanagers.

Hoe herken je dementie bij een jong persoon?

In Overijssel wonen volgens Alzheimer Nederland een kleine 1.000 jonge mensen met dementie. In 2050 zal dat aantal verdubbeld zijn. Dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen de 40 en 65 jaar. Bij het woord dementie wordt vaak meteen gedacht aan geheugenproblemen, maar op jonge leeftijd uit dementie zich vooral in veranderingen in het gedrag. De eerste symptomen van dementie op jonge leeftijd zijn vaak geen aanleiding om direct aan dementie te denken. Het gaat bijvoorbeeld mis op het werk. Het huishouden wordt een probleem. Of iemands naaste merkt veranderingen op, bijvoorbeeld in het gedrag of met de taal. Veelal worden deze klachten toegekend aan overspannenheid, depressie of relatieproblemen. Vermoed jij dat er sprake is van dementie of wil je meer informatie? Ook dan ben je welkom bij het Jungheimercafé.

Praktische informatie

Deze eerste avond op dinsdag 6 september staat natuurlijk in het teken van de opening van het Jungheimercafé, het ontmoeten van elkaar en het uitwisselen van informatie. De avond start om 19.30 uur (inloop vanaf 19 uur) en duurt tot 21.00 uur. Daarna is er gelegenheid wat te drinken en na te praten. De koffie en thee zijn gratis en andere drankjes zijn voor eigen rekening. Het café is gevestigd in de ruimte achter De Belgische Keizer, Melkmarkt 58 te Zwolle. Parkeermogelijkheid is op 100 meter afstand te vinden onder de Mediamarkt.

Aanmelden

Aanmelden is niet nodig, bij vragen kan een mail worden gestuurd naar g.wubbeling@careketens.nl.

Gerelateerde artikelen

Back to top button