Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Onthulling namenmonument Molukse KNIL-militairen Zwolle

Zwolle – Op vrijdag 23 juni aanstaande onthult locoburgemeester en wethouder Inclusie en Diversiteit Dorrit de Jong het namenmonument van de Molukse KNIL-militairen uit Zwolle op begraafplaats Bergklooster. Dat doet zij samen met leden van de Werkgroep 70 Jaar Molukkers, vertegenwoordigers van de tweede en derde generatie Molukkers in Zwolle.

Aansluitend leggen locoburgemeester Dorrit de Jong en wethouder Arjan Spaans, die ook veteraan is, namens het gemeentebestuur een krans bij het monument.

In 2021 besloot de Zwolse gemeenteraad tegemoet te komen aan de wens van de Werkgroep 70 Jaar Molukkers Zwolle om een namenmonument op te richten. Om zo de beschermde status te verlenen aan de graven van de eerste generatie Molukse KNIL-militairen uit Zwolle. Dit alles staat symbool voor het eerherstel en de erkenning van het leed van de eerste generatie Molukse KNIL-militairen en hun echtgenotes die in 1951 naar Zwolle en de wijk Holtenbroek kwamen.

Alle graven zijn herkenbaar gemaakt met een bronzen V(eteranen) teken. Op het monument, vervaardigd door Cuperus Gedenken Zwolle, staan in totaal 58 namen. Niet alleen van de 49 KNIL-militairen die in Zwolle zijn begraven, maar ook van degenen die zijn gecremeerd of die in Indonesië zijn begraven.

Achtergrond

In 1951 bracht men vanuit de havens van Rotterdam en Amsterdam bijna 13.000 voornamelijk Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen naar het demobilisatiecentrum in Amersfoort. Daarna werden zij door het hele land veelal in barakkenkampen ondergebracht, waaronder voormalige concentratiekampen. Binnen de Molukse gemeenschap laat dit tot op de dag van vandaag diepe sporen na.

Uiteindelijk was er geen weg terug naar het geboorteland en werd een tijdelijk verblijf in Nederland permanent. Vanuit de kampen verhuisden de Molukkers naar woonwijken in ons land, zoals in Zwolle naar Holtenbroek. In Overijssel hebben behalve Zwolle ook Almelo, Deventer, Rijssen-Holten, Nijverdal, Staphorst en Wierden een Molukse gemeenschap. Via de QR-code bij het monument is achtergrondinformatie beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Back to top button