Huis & TuinNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Online je buurtplein ontwerpen

Garden Battle Wipstrik en Stadshagen uitgebreid

Zwolle – Wat gebeurt er als inwoners het buurtplein of een andere openbare ruimte naar eigen smaak kunnen inrichten? Vanaf 10 mei kunnen Stadshagenaren en Wipstrikkers dat in ieder geval online doen met de nieuwe speluitbreiding van Garden Battle 2.0.

Het tuinontwerpspel en serious game wil inwoners bewustmaken van de gevolgen van klimaatverandering. En leert meteen hoe spelers zich hierop kunnen aanpassen. Gemeente Zwolle heeft het spel ontwikkeld voor het Europese CATCH-project.

Inwoners van Stadshagen en Wipstrik kunnen bijvoorbeeld de openbare ruimte bij hun winkelcentrum, supermarkt of straat naar eigen wens inrichten. Dit kan met de speluitbreiding voor de openbare ruimte. Daarmee kunnen zij tevens buren, familie, vrienden en de gemeente op een unieke manier deelgenoot maken van hun ideeën. De beste ideeën volgens de jury en het publiek maken kans op een van acht tuinbonnen. Ze zijn ter waarde van 25 euro per stuk.

Als SimCity

De Garden Battle 2.0 werkt een beetje als SimCity. Je kunt er eenvoudig online tuinen en buitenruimtes mee ontwerpen in de digitale tweelingstad Zwolle. Het spel is geschikt voor laptop, desktop en tablet. Inwoners uit Stadshagen en Wipstrik kunnen zich aanmelden via www.climate-campus.nl/gardenbattle/. Ook kunnen zij de Garden Battle app downloaden voor tablets in de appstores van Google en Apple.

Facebookpagina voor ontwerpen openbare ruimtes

Vanaf 10 mei kunnen inwoners in Stadshagen en Wipstrik behalve hun eigen tuin, ook een openbare ruimte selecteren in het spel. Wie klaar is met zijn of haar ontwerp, krijgt van het spel de vraag om een schermafdruk te maken. Vanuit het gameplatform is die te uploaden naar de facebookpagina. Dit is op www.facebook.com/GardenBattle038. Vervolgens kan iedereen het ontwerp daar bekijken, beoordelen en liken. Ook kan men buren, vrienden en kennissen uitnodigen om eigen ontwerpen en die van anderen te bekijken en te liken. Daar is tot 1 juni de tijd voor.

Klimaatbestendige én leefbare droomtuin

De Garden Battle 2.0 biedt steeds de mogelijkheid om te checken in hoeverre iemands tuin bestand is tegen klimaatverandering. Dit bestaat uit hoosbuien en hete en droge perioden. Op die manier kunnen inwoners steeds hun klimaatbestendigheidsscore verbeteren. Extra uitdaging daarbij is om de tuin of openbare ruimte aantrekkelijk te houden. De leefbaarheid van ieder ontwerp telt naast de klimaatbestendigheidsscore namelijk mee om in de prijzen te vallen. Voor de beoordeling van de ontwerpen voor openbare ruimtes, telt ook het aantal likes mee.

Prijzen winnen

Steeds meer inwoners van Stadshagen en Wipstrik hebben de Garden Battle gevonden en zijn bezig om hun droomtuin te ontwerpen. Wie mee wil dingen naar de hoofdprijs of een van de andere prijzen, kan vanuit het spel een schermafdruk maken van het tuinontwerp en deze voor 1 juni naar gardenbattle038@gmail.com mailen. Een jury beoordeelt alle ontwerpen voor privé tuinen en openbare ruimtes. Dit is in juni en staat onder leiding van klimaatwethouder Ed Anker. Daarna maakt men bekend wie in de prijzen zijn gevallen en wie de hoofdprijs krijgt: de tuin make-over ter waarde van 2500 euro.

De speluitbreiding voor de openbare ruimte valt samen met het NK Tegelwippen. Daarbij nodigt men inwoners uit om tegels te wippen en de vergroenen. Met de Garden Battle kunnen inwoners vooraf ontwerpen hoe ze dat willen doen. Ook scholen (leerlingen en leerkrachten) en bedrijven (werknemers) kunnen dat doen en met de Garden Battle uitproberen hoe ze de buitenruimte klimaatbestendig en aantrekkelijk maken voor bijen en vlinders.

Over de Garden Battle

De Garden Battle is in opdracht van Zwolle ontwikkeld door gamebedrijf Grendel Games, dat zich richt op serious games rond maatschappelijke onderwerpen. De game is mede gefinancierd vanuit CATCH, een Europees Interreg project, waarin 7 Europese steden klimaatadaptatie pilots doen. Met de Garden Battle wil Zwolle inwoners bewustmaken van klimaatverandering en hen laten ervaren hoe zij schade kunnen voorkomen door de juiste maatregelen te nemen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button