Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Oliebollenvet niet in het riool, maar recycle het

Het Waterschap Groot Salland roept burgers op oliebollenvet en frituurvet niet via gootsteen, toilet of andere manieren in het riool te laten weglopen. Olie en vetten kunnen verstoppingen veroorzaken, zowel in huisaansluitingen op het riool als in het rioleringsstelsel zelf. Daarnaast veroorzaken ze storingen op de rioolwaterzuiveringsinstallaties van het waterschap. De stoffen breken moeilijk af tijdens het zuiveringsproces.

Inzamelpunt

De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen in Nederland jaarlijks enkele miljoenen euro’s. Ter illustratie: De reiniging van een liter olie kost de waterschappen € 2,80 en dat is het dubbele van de kostprijs van de olie in de winkel. Lever daarom uw overtollig oliebollenvet in bij een inzamelpunt en spoel het niet door de gootsteen of het toilet. Het oliebollenvet stolt namelijk in het riool en zorgt voor verstoppingen. Het verhelpen van die verstoppingen is een kostbare zaak. Ook vloeibaar vet kan zorgen voor verstoppingen. Giet daarom dit vet eerst in de verpakking terug en gooi het in de speciale containers bij bijvoorbeeld supermarkten, inzamelpunten of milieustraten

Vet omzetten in biodiesel

Het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën promoot het inzamelen van en recyclen van frituurvet. Door het inleveren van gebruikt frituurvet wordt het milieu op twee manieren gespaard: Het gebruikte frituurvet wordt hergebruikt als bijvoorbeeld biobrandstof; het gebruikte frituurvet wordt niet weggegooid in het riool waar het verstoppingen kan veroorzaken en schade kan opleveren.

Op de website www.frituurvetrecyclehet.nl staat meer informatie en worden tips gegeven wat te doen met gebruikt vet.

Gerelateerde artikelen

Back to top button