Nieuws uit ZwolleOekraïneVoorpaginaZorg & Welzijn

Oekraïens op een linnen tas

Zwolle – Hoe maak je in het Oekraïens of in het Nederlands iets duidelijk zonder de taal te spreken? Een ‘taaltas’ kan daar een handje bij helpen. Op de tas staan voorbeelden van ‘wat en hoe’ in beide talen, met pictogrammen. Vanaf zondag 20 maart is de tas te koop in Stadkamer Centrum Zwolle. De opbrengst komt ten goede aan Giro 555.

Taal & Teken op een linnen tas.

De tas is bedoeld om eerste contacten op gang te brengen. De een legt in de ene taal de vinger op de vraag: ‘hoe gaat het?’ De ander wijst in de andere taal aan: ‘goed’, ‘slecht’ of ‘redelijk’. Het hart en de klok spreken voor zich. Voor Valentina Lazebnaja en haar zoons Sasja (12) en Lonja (16) werkt het. Sinds een week verblijven zij bij een gastgezin in Zwolle. Zij ervaren de tas ook als een teken van thuis.

Tekenaar Frans van de Vrande en slavist Wim Coster maakten de tas, met hulp van Galyna Chorna. Stadkamer Zwolle adopteerde het project. Drukkerij Assendorp maakte de levering van de eerste 500 exemplaren mede mogelijk. Valentina Lazebnaja en haar beide zonen ontvingen op donderdag 17 maart uit handen van Geert van der Wal van Stadkamer het eerste exemplaar.

Vanaf zondag 20 maart 13.00 uur, tijdens de benefietveiling voor Oekraïne in de Stadkamer, zijn de taaltassen daar te koop voor 5 euro per stuk. Degenen die ook een tas willen (laten) maken kunnen het bestand, klaar om mee te drukken, kosteloos downloaden via www.stadkamer.nl. Het ontwerp kan natuurlijk ook worden afgedrukt op papier, een t-shirt, een placemat, een tafelkleed etc. Voorwaarde is dat de opbrengsten ten goede komen aan Giro 555 of een initiatief ten bate van Oekraïne.

Oekraine poster in zwart met PMS (1) Affiche Oekraïne 2022 17 maart ontwerp A3 pdf

Gerelateerde artikelen

Back to top button