112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Nieuwe politiekorpschef Janny Knol werkte meer dan 10 jaar bij de politie in Zwolle

Zwolle – De politie heeft een nieuwe korpschef: Janny Knol. Zij is vrijdag benoemd door de ministerraad en zal per 1 maart 2024 aan de slag gaan. De 54-jarige Knol is daarmee de eerste vrouwelijke politiechef van Nederland. Ze volgt Henk van Essen op, die nu nog de korpschef is. Janny Knol werkte meer dan 10 jaar bij de politie in Zwolle, ook ging ze hier naar de mavo en volgde ze in Zwolle een beroepsopleiding.

Zwolse carrière: Knol ging naar de mavo bij het Meander College in Zwolle van 1981 tot 1985 en volgde daarna een opleiding MDGO (middelbaar dienstverlenings- en gezondheidszorg onderwijs), richting (semi) residentieel werk bij de Sprankel in Zwolle. Vanaf 2001 was ze vier jaar langAssistent-teamchef Zwolle Noord, politieregio IJsselland en daarna een aantal jaar Teamchef Zwolle Centrum-Zuid.  

Janny Knol

‘Als politie leveren we prachtige prestaties, in een roerige tijd waarin de druk op de organisatie gigantisch is. We pakken criminaliteit aan, bewaken de openbare orde en staan dichtbij burgers. Maar de samenleving verandert en daarom moeten we ons voortdurend oriënteren op hoe we ons werk doen. We willen ontwikkelen, innoveren en voorbereid zijn op de toekomst. Als korpschef lever ik daaraan graag een bijdrage’, aldus Knol. ‘Ik zet deze stap vanuit mijn blauwe hart.’

‘Ik zet deze stap vanuit mijn blauwe hart.’

Veel kwaliteiten

Met Janny Knol krijgen we een korpschef die de werkvloer van de politie goed kent en daarnaast veel ervaring heeft’, zegt minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid. ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat zij sturing kan geven aan de grote opgaven van de komende jaren en de ingezette strategie van de politie kan realiseren.’

Carrière

Janny Knol (1969) begon haar carrière bij de politie in 1991 als agent bij de gemeentepolitie Deventer. Ze werkte jarenlang als teamchef ‘in het blauw’, was waarnemend directeur Opsporing en sectorhoofd. Ook was zij hoofd operatiën en plaatsvervangend politiechef in de Eenheid Noord-Nederland. Sinds februari 2022 is Knol politiechef van de Eenheid Oost-Nederland. Per 1 maart 2024 begint zij als korpschef van de politie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button