Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Nelleke Vedelaar boeit kinderen Montesorischool met Coming Out van Joep

In het kader van de Coming Out dag las Wethouder Nelleke Vedelaar donderdagochtend voor uit Joep. Dit deed zij voor een groep schoolkinderen van de Montesorischool in Zwolle Zuid.

Nelleke wist haar jeugdige publiek te boeien met een hele mooie voordracht uit het prentenboek van Mark Haayema. In het kort gaat het verhaal over het Lammetje Joep dat stottert. Als zijn vrienden proberen hem te helpen door invulling te geven aan de dingen die Joep wil zeggen. En dat niet alleen. Hij wordt ook nog eens verliefd op Dirk, ook een jongetje, net als Joep. Een boek met ontzettend veel kanten: tolerantie, geduld, leren luisteren, vriendschap, liefde en homoseksualiteit: in Joep worden ze allemaal op een luchtige en vrolijke manier aan bod gebracht.

Het boek sluit daarmee heel mooi aan bij de viering van de Coming Out Day 2014.

Op de vraag van Wethouder Nelleke aan het jonge publiek of ze wisten waar het boek over ging wist één van de schoolkinderen te vertellen dat Joep een homo is. En vervolgens vertelde één van de andere kinderen dat als twee meisjes verliefd zijn op elkaar dat dat lesbisch is. Op de vraag van Nelleke of je dan bijzonder bent werd gereageerd dat het heel normaal is. Behalve in Rusland. Want daar werd je opgepakt. Toch wel fijn als je in Nederland woont!

Waar gaat Joep! over

Joep! is een heel mooi en hartverwarmend boek over het lammetje, genaamd Joep. Er is iets bijzonders met Joep. Hij stottert. Dat is natuurlijk helemaal geen probleem, en hij stottert vooral als hij zich druk maakt. Veel vrienden willen hem helpen, door al invulling te geven in de dingen die Joep wil zeggen.

En dan is er weer zo’n dag: Joep is heel enthousiast, en wil zijn vrienden iets heel belangrijks vertellen. Maar hoe reageren zijn vrienden? Door steeds een ander verhaal te gaan vertellen van zijn begin! Zo kan hij zijn ei dus zeker niet kwijt. Gelukkig is daar Dirk, een heel lief lammetje. En bij Dirk kan Joep wél zijn verhaal kwijt. En laat Dirk nou net het lammetje zijn waar Joep eigenlijk zijn verhaal aan kwijt zou willen… Als de aap dan uit de mouw komt, en Joep vertelt dat hij verliefd is op Dirk, is iedereen daar dolblij mee en erg enthousiast over. Ook al is Dirk een jongetje, net als Joep.

Joep! bij de Bibliotheek Zwolle

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button