KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Museum de Fundatie met Let’s get political

Zwolle – Vanaf 16 oktober presenteert Museum de Fundatie de nieuwe Future Factory tentoonstelling Let’s get politcal. Het is de eerste museale solotentoonstelling van de activistische kunstenaar Joyce Overheul (1989, Den Bosch). Haar werk gaat over ongelijkheid, feminisme, seksisme, machtsverhoudingen en emancipatie. Onderwerpen die ze weergeeft in zachte kleuren, textiel en kralen. Haar werken hebben daardoor een hoge aaibaarheidsfactor, die het makkelijk maakt om je aan haar over te geven, tot je overvallen wordt door de scherpte van haar boodschap.

Handwerk is een zeer bewuste keuze voor Joyce Overheul, juist omdat handwerken en textielbewerking eeuwenlang zijn afgedaan als vrouwenhobby, een minderwaardig ambacht binnen de rest van de ‘hoge kunsten’. Door met fluweel, organza en kralen te werken pleegt Joyce Overheul eigenlijk al haar eerste daad van verzet tegen de historische ongelijke man-vrouw verhoudingen en de hedendaagse vrouwenhaat.

Met haar werk wil Joyce Overheul ons oproepen om ons eens uit te spreken, om conventies en onderdrukking van ons af te schudden. De uitspraak Let’s get political gaat voor haar niet per se om het bekennen van kleur, maar bovenal om wakkere, strijdbare mensen die de heersende macht kritisch bevragen en ondermijnen.

Let’s get political toont het werk van Joyce Overheul van 2011 tot nu. In 2021 was het wandkleed Utitlity Box on Enghelab Street (2019) al te zien in de tentoonstelling Van wie is de wereld? in Museum de Fundatie Zwolle. Dit werk heeft Museum de Fundatie verworven voor zijn collectie, met steun van de VriendenLoterij.

Bij Let’s get political verschijnt een gelijknamig boek, met daarin een interview met Joyce Overheul. Een uitgave van Museum de Fundatie en Waanders Uitgevers, Zwolle.

Fundatie Future Factory

Joyce Overheul – Let’s get political is onderdeel van de Future Factory, het laboratorium van Museum de Fundatie. Multidisciplinaire makers gaan hier op zoek naar de hartslag van de tijd. Welke thema’s bepalen de toekomst? Antwoorden zijn te zien in exposities zowel binnen als buiten het museum.

Gerelateerde artikelen

Back to top button