Mooi ZwolleNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpaginaWandelen
Trending

Mooi Zwolle: Wandelen op de Wezepsche Heide

Zwolle – Mooi Zwolle is het Fiets- en wandelprogramma voor de regio Zwolle. In deze aflevering wordt een route over de Wezepsche Heide gelopen. Onderweg kom je lang de drie gedenkborden en grazende Schotse Hooglanders.

Startpunt

Het startpunt is parkeerplaats Vuursteenberg aan de Keizersweg in Hattem. De wandeling begint wanneer je door het klaphekje loopt. Daarna worden de blauwe paaltjes gevolgd.

De Wezepsche Heide behoort tot de noordelijke kant van de Veluwe en ligt in de provincie Gelderland. De heide is onderdeel van een stuwwal, die ontstaan is in de ijstijd. Het is 260 hectare groot en kent een grote variatie in het landschap, waaronder veel heide. Bij het naderen van het klaphekje, kom je bij de uitgestrekte heide.

Gedenkborden

Op 3 mei 2017 zijn er drie bijzondere borden onthuld. Deze borden memoreren allemaal een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog. Eén van deze borden is geplaatst op de Wezeperheide. Dit bord gedenkt Walter Leon Frank Randall. Randall maakte een noodlanding in de Tweede Wereldoorlog en wist te ontkomen aan de Duitsers door onder te duiken op verschillende plekken.

Dieren op de heide

Op de Wezepsche Heide is er een grote verscheidenheid aan dieren. Er zijn wilde zwijnen, edelherten en reeën. Ook de das is meer dan eens gesignaleerd, al is de kans dat je er een tegenkomt niet groot. De kans om een havik of een buizerd te spotten is daarentegen veel groter.

Schotse hooglanders

Begin 1900 was dit een groot heidegebied. Nu staan er echter Schotse hooglanders. Zij grazen het gras tussen de heides weg en eten jonge uitlopers van de hei op, zodat dit niet gemaaid hoeft te worden. De dieren lusten alleen jonge dennen. Daarom zijn er een paar keer per jaar vrijwilligers aan het werk om de wat oudere dennen weg te halen.

Hoewel de dieren met hun grote hoorns er dreigend uit kunnen kunnen zien, zijn de runderen niet agressief. Wel kun je beter bij de moeder met jongen uit de buurt blijven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button