Mooi ZwolleNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleProgramma'sVoorpagina
Trending

Mooi Zwolle: Stadswandeling in Kampen

Zwolle – Mooi Zwolle is het Fiets- en wandelprogramma voor de regio Zwolle. In deze aflevering wordt een route door Kampen gelopen. Onderweg kom je langs de Sint Nicolaaskerk, de Cellebroederspoort en het kleinste huisje van Kampen.

tekst gaat verder onder de foto

Het startpunt van de route © Peter Denekamp

Startpunt

De wandeling begint op het station, waar aan de overkant de stadsbrug ligt. Kampen bouwde in 1448 al de eerste houten brug over de IJssel. De brug die tegenwoordig te bekijken is, de brug met de gouden wielen, is echter in 1999 geopend.

Het hanzeverleden van Kampen is overal in de stad terug te vinden. Zo zijn er meer dan 500 monumentale panden en bijzondere gevels. Drie van de stadspoorten zijn overblijfselen uit de gouden tijd van Kampen.

tekst gaat verder onder de foto

De Sint Nicolaaskerk of Bovenkerk © Peter Denekamp

Sint Nicolaaskerk

Als een van de eerste gebouwen, zie je aan de rechterhand de synagoge. Dit kerkgebouw is niet meer in gebruik, maar dient nog wel als gemeentelijke expositieruimte. De synagoge is echter niet het oudste gebouw van Kampen. Dat is de Sint Nicolaaskerk, door inwoners van Kampen ook wel de bovenkerk genoemd. Dit is een grote, gotische kruisbasiliek uit de twaalfde eeuw. Binnenin de kerk bevindt zich een monumentaal orgel.

tekst gaat verder onder de foto

De Cellebroederspoort © Peter Denekamp

Cellebroederspoort

Aan de Cellebroedersweg bevindt zich de Cellebroederspoort. Deze poort lag vroeger dichter bij de oude stadskerk, maar in 1465 is de kerk verplaatst vanwege toenemende welvaart.
Vanaf de Cellebroedersweg loopt de route door het park, dat is aangelegd in Engelse landschapsstijl. De Cellebroederspoort en de Broederspoort bieden toegang tot dit park.

Kleinste huisje van Kampen

Aan het eind van de smalle straten en het Keizerskwartier staat het kleinste huisje van Kampen. Dit is een tweekamerwoning van slechts 1,4 meter breed en 4,5 meter diep. De inrichting van het schattige huis stamt uit het begin van de twintigste eeuw.

Gerelateerde artikelen

Back to top button